"Sayısız vatandaş, sanatçı, blogger, müzisyen ve gazeteci temel bir insan hakkı olan ifade özgürlüğünü kullandığı için tacize uğradı, tehdit edildi, işkence gördü, korkutuldu, hapsedildi. Son 10 senede en az 500 gazeteci öldürüldü.
"İşlenilen suçların çoğu cezasız kaldı."
"Uluslararası İfade Özgürlüğü Değişimi: İfade Özgürlüğü için Küresel Ağ" (IFEX), bu sene ikinci kez kutlanacak 23 Kasım Dünya Cezasızlıkla Mücadele Günü için "23 Günde 23 Eylem" kampanyasını başlattı.
bianet'in de üyesi olduğu IFEX, 1 Kasım'da başlayan ve 23 Kasım'a kadar sürecek kampanya kapsamında daytoendimpunity.org/calendar web sitesinde her gün bir gazetecinin/aktivistin hikayesine yer veriyor ve her vakaya özgün bir eylem örgütlüyor.
İfade özgürlüğünü kullandığı için saldırıya uğrayan, tehdit edilen veya öldürülenleri unutturmamak ve cezasızlığı görünür kılmak için sürdürülen kampanya kapsamında, web sitesindeki takvimin üzerindeki resimlere tıklayarak, cezasızlıkta sorumluluğu olan devlet yetkililerine kampanya e-postasını yollayarak ve bu kişilerin yaşadıklarını sosyal medyada paylaşarak kampanyaya katılabilirsiniz.
12 Kasım: Lydia Cacho
IFEX'in 23 Günde 23 Eylem takviminde bugün Meksikalı gazeteci Lydia Cacho'ya ayrılmış:
Meksika'nın en tanınmış araştırmacı-gazetecisi Lydia Cacho, 1986'da gazeteciliğe başladığından beri tehditlerle yaşıyor. Erkek şiddeti konusunda araştırma ve haberler yapan Cacho, 1999'da Cancun'da bir otobüs durağının tuvaletine kadar kendisini takip eden bir erkeğin tecavüzüne uğradı, birkaç keniği kırılana kadar şiddet gördü. Cacho, bunun yaptığı haberlerle, özellikle de içinde birçok ismin geçtiği yeni kitabı "Kölelik Şirketi: Uluslar arası Kadın Kaçakçılığı'nın Anlatılmamış Öyküsü" ile bağlantılı olduğunu düşünüyor.
2005'te Cennetin Şeytanları adlı pedofili halkasıyla ilgili çalışmasından sonra "iftira ve insan kaçırmak" suçlarından hakkında dava açıldı. Birkaç polis memuru tarafından bir arabaya bindirilerek yüzlerce kilometre uzağa götürüp işkence gördü. Bir süre sonra, birçok politikacı ve iş insanının, Cacho'nun kitabındaki çeteyle bağlantıları ortaya çıktı ve hakkındaki suçlamalar düşürüldü.
Cacho, kaçırılmasını Yüksek Mahkeme'ye taşıdı ve Meksika tarihinde ülkenin en yüksek mahkemesinde tanıklık yapan ilk kadın oldu. Hak ihlallerine yönelik tüm delillere rağmen, mahkeme "kanıt yetersizliği"ne hükmederek davayı düşürdü.
Cacho, 2011 Hrant Dink Ödülü'nü de almıştı.
Temmuz 2012'de radyo programı sırasında aldığı bir ölüm tehdidi nedeniyle ülkeyi terk etti ama bunun çok uzun sürmeyeceğini söylüyor. "Ülkemi çok seviyorum. Meksika'da iyi gazetecilere ihtiyaç var. Değişimi görmek istiyorum."
Cacho'ya twitter'dan (@lydiacachosi) destek mesajınızı gönderebilir, sosyal medya platformlarından o ve tüm Meksikalı gazeteciler için koruma isteyebilirsiniz.
Neden 23 Kasım?
23 Kasım 2009'da Filipinler'in Maguindanao bölgesinde Ampatuan şehrinde, genel seçimlere adaylığını koyan Belediye Başkanı Yardımcısı İsmail Mangudadatu'nun kampanya grubu, ailesi ve avukatları, gazetecilerle birlikte seçim bürosunda belgeleri almaya giderken kaçırılarak öldürüldü.
Katliamda 32'si gazeteci ve medya çalışanı, 58 kişi hayatını kaybetti.
Gazetecileri Koruma Derneği (CPJ), 23 Kasım'ı cezasızlık sorununa dikkat çekmek için Dünya Cezasızlıkla Mücadele Günü ilan etti.
IFEX, "23 Günde 23 Eylem" kampanyasını yaygınlaştırmak, tehdit altında olanlara destek olmak ve cesaretlendirmek ve cezasızlık meselesine karşı farkındalık yaratmak için herkesi harekete geçmeye çağırıyor.
23 Kasım'da 23 kişi
IFEX, 23 Günde 23 Eylem kampanyasında bu sene yer verdiği 23 kişi şöyle:
* Iryna Khalip, Gazeteci, Belarus
* Jineth Bedoya Lima, Gazeteci, Kolombiya
* Musa Saidykhan, Gazeteci, Gambia
* Natha Visal, Gazeteci, Kamboçya
* Ramy Esam, Müzisyen, Mısır
* Luqpan Akhmedyarov, Gazeteci, Kazakistan
* Sghaier Ouled Ahmed, Şair, Tunus
* Jaafer Ishteah, Fotoğrafçı, Filistin
* Radzi Razak, Gazeteci, Malezya
* Freddie Kissoon, Gazeteci, Guyana
* Tuver Wundi, Gazeteci, Kongo
* Lydia Cacho, Gazeteci/yazar, Meksika
* Aseem trivedi, KArikatürcü, Hindistan
* Hüseyin Ghrer, Blogger Suriye
* Khadija Ismayilova, Gazeteci, Azerbaycan
* Gideon Ttugume, Gazeteci, Uganda
* Syrgak Abdildaev, Gazeteci, Kırgızistan
* Nguyen Hoang Vi, Blogger Vietnam
* Rayma Suprani, Karikatürist, Venezuela
* Ai Weiwei, Sanatçı, Çin
* Tanya Lokshina, İnsan Hakları Savunucusu, Rusya
* Zainab al-Khawaja, twitter aktivisti, Bahreyn
* Prima Jesusa Quinsayas, Avukat, Filipinler. (ÇT)