Türk Tabipleri Birliği (TTB), Ergenekon soruşturması kapsamında tutukluyken kanser olan ve tahliyesinden beş gün sonra hayatını kaybeden Kuddusi Okkır'ın ölümünü bir "insan hakları ihlali" olarak nitelendirdiği raporunu açıklarken, Adalet Bakanlığı'nı da uyardı: Cezaevlerinde sağlık sorunu sürüyor. Yapısal sorunlar çözülmezse yeni ölümler olabilir.
Dünkü (9 Eylül) açıklamada, Türkiye'deki 385 ceza infaz kurumunda 39 bin hükümlü, 57 bin tutuklu, toplam 96 bin kişinin yattığını, insan hakları örgütlerine göre 86 kişinin ciddi sağlık sorunlarıyla yaşam mücadelesi verdiğini anımsatan TTB'nin yapısal sorunların çözümü için önerileri şöyle:
Devlet hükümlünün sağlığından sorumlu: Devlet, tutuklu ve hükümlülere sağlık hizmetini verme, hastalıkların tedavisini üstlenme yükümlülüğünü yerine getirirken cezaevi yönetimi ve kurum hekimiyle işbirliğinde olmalı.
Sağlığa erişimin engellenmemeli: Sağlığa erişimde, cezaevi personelinin hakimiyeti ve sağlık çalışanları dışındakilerin etkisi azaltılmalı, cezaevi görevlilerinin hizmete erişmeyi kesintiye uğratması en aza indirilmeli.
Ayda en az bir denetim: Kurum hekiminin ayda en az bir kez kurumu denetlemesi ve genel ve özel önlem alınması gereken hastalıklarla sağlık koşulları yönünden alınması gereken önlemleri içeren bir rapor düzenlemesi ve bunu kuruma iletmesi gerekiyor.
Yeterli sağlık çalışanı: Cezaevlerinde, yeni teknolojilerin kullanımı ve uzmanlaşmış sağlık bakım hizmetlerinin sunulabilmesi ve tıbbi bakım standartlarının sağlanması için, iyi bir planlama ve yeterli sayı ve nitelikte kaliteli sağlık çalışanı gerekiyor.
Durumu ciddi olanlar serbest bırakılmalı: Terminal dönemdeki hastaların bakımında sağlık otoriteleri, bu hastaların topluma sunulan sağlık hizmetinden yararlanabilmeleri için serbest bırakılmalarını savunmalı.
"F tipini kaldırın"
F tipi sağlığa zararlı: F tipi cezaevlerinde tecrit ortamı, insan ruh ve beden sağlığına zararlı. Kanser ve diğer kronik hastalıkların ilerlemesine ve nüks etmesine zemin hazırlıyor. İnsan haklarına aykırı uygulama kaldırılmalı.
Hastaneye sevk: Hükümlü veya tutuklunun hastaneye sevkini gerektirecek durumda, kurum hekimi bunu cezaevi yönetimine bildirmeli. Konsültasyon, nakil ve izlem için yazılı protokoller hazırlanmalı, nakilde kullanılacak araç ve personel hazır bulundurulmalı.
Mahkum koğuşları: Mahkum koğuşları hastanelerin eklentisi. Yataklı Tedavi Kurumlarında istenilen özelliklerde ve sayıda mahkum koğuşu bulundurulması zorunlu. Hastaların tedavi ve bakımları aksatılmadan eksiksiz bir şekilde yapılmalı.
"Cezaevlerini denetime açın"
Cezaevleri kamuoyunun denetimine açılmalı: Toplumsal bir denetim için, cezaevi sağlık koşulları, gizli ve özel bir alan olmaktan çıkarılarak kamuoyunun denetimine açılmalı.
Sağlık personelinin hakları: Cezaevi hekimlerinin sicil amiri cezaevi müdürleri. Sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi iyi özlük haklarına sahip cezaevi hekimleri ve sağlık personeliyle gerçekleşebilir. (TK/EÜ)