Fotoğraf: MA
Hasta ve tahliyesi geciktirilen mahpusların serbest bırakılması talebiyle 16 Kasım 2021'de Diyarbakır’da başlayan Adalet Nöbeti birinci yılında.
MA’nın haberine göre mahpus yakınları, bu dönemde Ankara'da hem Meclis çatısı altında olan hem de dışındaki partileri ve sivil toplum örgütlerini ziyaret ederek, soruna çözüm talep etti. Meclis Başkanı, Adalet Bakanı ve birçok siyasi parti temsilcisi ailelere söz vermesine rağmen konuyu gündemlerine almadı.
Adalet Nöbeti’ni Diyarbakır Adliyesi, Adli Tıp Kurumu (ATK) ve Diyarbakır D Tipi Cezaevi önünde sürdüren mahpus yakınları, talepleri yerine getirilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini açıkladı.
Meclis gündemine alma çağrısı
MA’ya konuşan hasta mahpus Abdulselam Güler’in kardeşi İnci Güler, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un kendilerine “Meclis açılınca hasta tutuklular için bir düzenleme yapacağız” sözü verdiğini söyledi:
“Siyasi partileri de ziyaret ettik ve ellerinden geleni yapacaklarına dair bize söz verdiler. Ama sözlerini yerine getirmediler. Adalet Bakanı da Meclis açıldığında hasta tutukluların durumunu gündeme getireceklerini söyledi. Ancak Meclisin açılmasının üzerinden bir ay geçmesine rağmen hasta tutukluların durumu gündeme getirmedi. Bir yıldır sokaklarda adalet çığlıklarımızı siyasi partiler dahi kimse duymuyor.”
Çözüm için siyasi partilere çağrılarını yineleyen Güler, “Siyasi partilere yaptığımız ziyaretin amacı hasta tutuklu ve infazları yakılan tutukluların durumunu Meclis gündemine getirmekti. Siyasi partileri sözlerini yerine getirmeye ve tutukluların durumunu Meclis gündemine almaya çağırıyoruz. Çok şey istemiyoruz, sadece ağır hasta olan tutukluların serbest bırakılmasını ve tutukluların infazlarının yakılmaması gerektiğini söylüyoruz” dedi.
“Mahpuslara yönelik baskılar arttı”
Ağır hasta mahpus Hamdusena Ada’nın kardeşi Reşahat Ada da “Bizim bir yıldır tek isteğimiz ve talebimiz, cezaevlerinden cenazeler çıkmasın. Hasta tutuklular için bir çözüm bulana kadar adalet eylemimizi durdurmayacağız. Siyasi partileri tutukluların sorunlarını Meclis’te gündeme getirmeye çağırıyoruz. Verdikleri sözü tutmalı ve cezaevlerine bir çözüm bulmalılar. Taleplerimiz yerine getirilene kadar sokaklarda adalet talep edeceğiz” diye konuştu.
Hasta tutuklu Ciwan Boltan'ın annesi Nazime Boltan da şunları söyledi: “Hak ve kanun varsa hasta tutuklulara zulüm ve baskı yapmazlar. Ancak adalet nöbeti eyleminden sonra tutuklulara yönelik baskılar arttı. Oğlum Ciwan, sadece bir elini kullanabiliyor ve hastalıkları olmasına rağmen gardiyanlar kitapları ona taşıtıyor. 45 gündür kendisinden bilgi alamıyoruz. Başımı yastığa koyduğum her an aklımda. Tutuklulara işkence hiçbir kanun ve yasa da yoktur.”
Meclis’te grubu bulunan partilere seslenen Boltan, “Meclis açılamasına rağmen hasta tutukluların durumu gündemde değil. Hasta tutukluların serbest bırakılması ve cezası biten tutukluların infazlarının yakılmaması yönünde taleplerimizi defalarca dile getirdik. Meclise çağrımız tutuklularımızın durumunu gündeme alıp çözüm bulunmasıdır” dedi.
- İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Hapishaneler Komisyonu’nun 29 Nisan 2022 tarihli son tespitine göre, Türkiye hapishanelerinde 651’i ağır olmak üzere 1517 hasta mahpus bulunuyor. 2022 yılının ilk 10 ayında en az 70 mahpus hapishanelerde hayatını kaybetti.
(AS)