Fotoğraf: Wikipedia
Haberin İngilizcesi için tıklayın
İnsan Hakları Ortak Platformu olarak bir araya gelen Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Hak İnisiyatifi Derneği, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Uluslararası Af Örgütü ve Yurttaşlık Derneği yeni tip koronavirüse (covid-19) karşı cezaevlerinde acilen tedbir alınması gerektiğini açıkladı.
Platformdan yapılan açıklamada koronavirüs “bir halk sağlığı sorunu” olarak nitelendirildi ve cezaevleri için “Sesini en az duyduğumuz, erişimimizin en az olduğu kapalı kurumlar, özel bir çalışma alanı olarak karşımızda durmaktadır” denildi.
“Sağlık bakımı hakkı ve sağlıklı koşullara sahip olma hakkı”nın sağlık hakkının temel iki bileşeni olduğu ifade edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Sağlık hakkı, bir devletin egemenlik alanı içinde hangi statüde olursa olsun herkes için hayata geçirilmesi gereken bir haktır. Devletler, mahpusların bakımlarıyla yükümlüdür. Yetersiz sağlık önlemleri veya hijyen, beslenme, mekân, ısıtma, aydınlatma, havalandırma, fiziksel aktivite ve sosyal temaslar kaynaklı tüm önlenebilir sağlık bozukluklarından mahpuslara karşı devlet sorumludur.
"300 kişi var"
“Türkiye’de ceza ve tutukevleri uzun bir süredir aşırı doluluk sorunu ile karşı karşıyadır. Yetkililerin de kabul ettiği üzere yaklaşık 300 bin tutuklu, hüküm özlü ve hükümlü kişi ceza infaz kurumlarında kalmaktadır.
“Aşırı doluluk sorunu, bulaşıcı hastalıkları yaygınlaştırıcı nedenlerin başında gelmektedir. Oysa bu sorun, çözülmesi en kolay sorunlardan biridir. Bu süreçte acilen başvurulması gerekli tedbirler olarak,
- Sadece ifade ve örgütlenme özgürlüklerini kullandıkları için hapishanelerde bulunan tüm tutuklu ve hükümlüler şartsız şekilde serbest bırakılmalıdır,
- Hakkında hüküm verilmemiş tüm tutuklular adli kontrol mekanizması uygulanarak serbest bırakılmalıdır,
- Virüsten daha kolay etkilendiği bilimsel olarak da kabul edilen 60 yaş üstü tüm mahkûmların, kronik hastalıklar nedeniyle bağışıklık sistemi yetersizliği bulunan tüm mahkûmların ve çocuklarıyla birlikte hapishanelerde bulunan mahkûm annelerin denetimli serbestlik mekanizması uygulanarak serbest bırakılması ciddi şekilde değerlendirilmelidir.
"Özel tedbirlerin alınmalı"
“Hapishanelerde kalanlar bakımından, dış dünya ile temasın kısıtlanmasından ziyade günlük yaşantılarının daha sağlıklı hale gelmesini sağlayacak özel tedbirlerin alınması elzemdir.
“Hapishanelerde kalacak olan her insanın sağlık bakımı ve sağlıklı koşullara sahip olma hakkının tesisi ve başta tutuklu aileleri ve yakınları olmak üzere, ilgili sivil kurumları ve toplumu sürekli olarak bilgilendirecek şeffaf bir yönetim anlayışının etkili olacağı bir yönetim mekanizmasının acilen hayata geçirilmesi gereklidir.”