Yazının İngilizcesi için tıklayın
Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), "Kadın Gazetecilere Dönük 3 Aylık Hak İhlalleri Raporu"nu, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube binasında gerçekleştirdiği basın toplantısı ile açıkladı.
Ağustos-Eylül-Ekim’i içersen raporun sunumunda, son 6 ayda tutuklanan 10 Kürt kadın gazetecinin fotoğrafına yer verdi.
Ayrıca salona “Özgür basın baş eğmez”, “Özgür basın susturulamaz”, “Hakikatin izindeyiz”, “Gazetecileri serbest bırakın”, “Baş eğmediler, baş eğmedik, baş eğmeyeceğiz”, “Gurbetelli’nin bükülmeyen kalemiyiz” dövizleri asıldı.
6 ayda 10 kadın gazeteci tutuklandı
Toplantıda söz alan Nezahat Doğan, 16 Haziran’da Diyarbakır’da tutuklanan 4’ü kadın 16 gazetecinin hala iddianamesinin hazırlanmadığını hatırlattı.
29 Ekim günü de Ankara merkezli soruşturma kapsamında da Kürt basını çalışanı 5’i kadın 9 gazetecinin tutuklandığını belirterek “Son altı ayda tutuklanan 26 gazetecinin 10’u kadın gazeteci” dedi.
Doğan veriler için “Bu rakam bizlere iktidar ve medyasının diline karşı mücadele eden kadın gazetecilerin hedefte olduğunu da gösteriyor” dedi ve şunları kaydetti:
“Her dönem gazetecilere yapılan saldırılar, yaşam hakkı ve güvenliğe yönelik ihlaller, düşünce özgürlüğüne yönelik tutuklamalara, gazetecinin yaşam hakkına ve güvenliğine ilişkin 3 ayda bir hak ihlalleri raporumuzda ulaştığımız veriler üzerinden yansıtıyoruz. Bir de bunun görünmeyen verilerin tam yansıtılmadığı rakamlar var” şeklinde konuştu.
Şiddet vakaları artıyor
Doğan’ın ardından konuşan Hayam Bulut ise Ağustos’tan bu yana sahada haber takibi sırasında gazetecilerin yaşam hakları ve güvenliğine dair ihlallerin giderek arttığına dikkat çekti.
Hayam, 3 ayın sonunda ulaştıkları toplam verileri şöyle sıraladı:
“Yaşam ve güvenlik ihlallerinde, saldırıya uğrayan 5 gazeteci, şiddete uğrayan 20 gazeteci, gözaltına alınana 18 gazeteci, tutuklanan 6 gazeteci, haber takibi engellenen 12 gazeteci, gözaltında kötü muamelede 12 gazeteci, fişleme yapılan 4 gazeteci, hapishanedeki ihlallerde 9 ile gazeteci ihlaller zincirinde sistemin hedefindeydi.
“Gazetecilere yönelik düşünce ve ifade özgürlüğü ihlallerinde; hakkında dava açılan 7 gazeteci, yargılanması devam eden 26 gazeteci, hakkında soruşturma açılan 1 gazeteci, baskı ve sansüre maruz kalan 2 gazeteci baskı altında alındı. 3 ayda yargılanan gazetecilere 16 yıl 24 ay 59 gün hapis cezası ve 30 bin de para cezası verildi ve hala yargılanması devam eden dosya sayısı 22, gazeteci sayısı ise 26 olarak verilere yansıdı. Ekim sonu itibariyle tutsak kadın gazeteci sayısı 17 oldu.”
Bulut konuşmasını “Kadın gazeteciler boyun eğmedi ve eğmeyecek. Bütün gazetecilerin özgür şekilde gazetecilik mesleklerini icra etmelerini sağlayacak bir zeminin sağlanmasını ve tutuklanan gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Haber yapmak suç değildir, özgür basın ve kadın haberciliği susturulamaz” diyerek bitirdi.
17 tutuklu gazeteci
Rapora göre Ekim ayı itibariyle cezaevindeki 17 kadın gazeteci şöyle:
- Berivan Altan - Mezopotamya Ajansı muhabiri,
- Ceylan Şahinli -Mezopotamya Ajansı muhabiri,
- Derya Ren - JINNEWS muhabiri,
- Dilan Oynaş - Azadiya Welat çalışanı,
- Diren Yurtsever - Mezopotamya Ajansı yazı işleri müdürü,
- Elif Ersoy – Yürüyüş Dergisi yazı işleri sorumlusu,
- Elif Üngür - Program sunucusu,
- Habibe Eren - JINNEWS muhabiri,
- Hatice Duman – Atılım Gazetesi sahibi ve yazı işleri müdürü,
- Neşe Toprak - Program sunucusu,
- Özden Kınık – TRT çalışanı,
- Özlem Seyhan – Gazeteci,
- Öznur Değer - JİNNEWS muhabiri,
- Remziye Temel - Medya çalışanı muhasebeci
- Safiye Alagaş - JINNEWS müdürü,
- Sibel Mustafaoglu – Azadiya Welat çalışanı,
- Tülay Canpolat – Sabah Ankara muhabiri
(HA)