Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, hükümlü ve tutukluların cezaevinden Türkçe dışındaki dillerde telefon görüşmesi yapmasına olanak sağlayan tüzük değişikliğinin 11 Şubat'ta Başbakanlık'a gönderildiğini açıkladı.
Beyan yeterli olacak
DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Bilici'nin soru önergesini yanıtlayan Şahin'in verdiği bilgiye göre, hükümlü veya tutuklunun ya da görüşeceği kişinin Türkçe bilmediğini beyan etmesi, Türkçe dışında konuşmaya izin verilmesi için yeterli olacak. Bu konuşa kayda alınacak.
Kürtçe hâlâ "suç dili"
Ancak tüzük değişikliğinde, hukukçuların itiraz ettiği ifade yerini koruyor. Buna göre, "Kayıtların incelenmesi sonucu konuşmanın suç teşkil etme ihtimali olan faaliyetler için kullanıldığının anlaşılması durumunda hükümlünün bir daha aynı kişiyle Türkçe'den başka bir dille konuşmasına izin verilmez."
Diyarbakır Barosu'nun eski başkanı Sezgin Tanrıkulu, bu maddeyle ilgili bianet'e değerlendirmesinde " Bu, Kürtçe'yi hâlâ suç dili olarak görmek" demişti.
Tanrıkulu şöyle konuşmuştu:
"Son derece yanlış bir uygulama. Telefon görüşmesinde -hangi dilde olursa olsun- suçla ilgili bir şey varsa, zaten ilgili tüzük buna ilişkin yaptırımı göstermiş. Açık görüş yasağı, görüşme yasağı gibi yaptırımları var. Dile göre ayrı yaptırım olmaz. Aynı içeriği Türkçe konuşana da Türkçe mi yasaklanacak?"
İHD'ye gelen 10 başvurudan biri Kürtçe'ye engelle ilgili
İnsan Hakları Derneği'nin 2008 Cezaevlerinde Hak İhlalleri Bilançosu'na göre, derneğe gelen toplam 3 bin 519 başvurudan 323'ü Kürtçe haberleşme ve konuşmanın engellenmesiyle ilgiliydi. (TK)