TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, kanserli mahkum Güler Zere'yi görmek için Adana'ya gitti.
Zere'yle ilgili sağlık raporlarının Komisyon'un gündemine gelmesinin ardından, komisyonun karar almasının beklemden yola çıkan Üskül, Zere'nin yanı sıra hastane yetkilileri ve doktorlarıyla da görüşecek.
Çukuruva Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı'nın verdiği rapora göre ölüm tehlikesi bulunan ve tedavisi hastanenin mahkum koğuşunda da sürdürülemeyecek olan Zere,İstanbuldaki Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu'nun verdiği rapor doğrultusunda Balcalı Hastanesi'ndeki mahkum koğuşunda tutuluyor.
CHP'li Soysal'dan soru önergesi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Çetin Soysal, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in yanıtlamasını istediği soru önergesinde, cezaevindeki ağır hastaları gündeme getirdi.
Zere'nin durumu hakkında bilgi de veren Soysal, şu soruları sordu:
Güler Zere'nin cezaevinden çıkarılması için Cumhurbaşkanının yetkisini kullanması yönünde bir hazırlık çalışması yapılmakta mıdır?
Bakanlığınızca Cezaevi Müdürlüğü'nden Güler Zere'nin sağlık durumuna ilişkin düzenli bilgi alınmakta mıdır?
Son dönemdeki kararlarıyla tartışmalı bir konuma gelen Adli Tıp Kurumu'nun Zere'yle ilgili kararları da güvenilir midir?
Bakanlığınız ölüm riskiyle karşı karşıya olan tutuklu ve hükümlüleri belirlemek üzere bir çalışma yapmış mıdır? Şu anda Güler Zere'yle aynı durumda olan kaç tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır?
İleri düzeydeki hastalar ve tutuklular için cezaevleri nezdinde ne gibi girişimlerde bulunulmuştur?
Ölüm riskiyle karşı karşıya olan hükümlü ve tutukluların tedavisi nerede ve hangi koşullarda yapılmaktadır?
Daha önce Demokratik Toplum Partisi (DTP) milletvekili Aysel Tuğluk da Ergin'e cezaevindeki ağır hastalarla ilgili ne yaptıklarını sormuştu.
Arıtman Cumhurbaşkanı'ndan acil af istedi
CHP'li milletvekili Canan Arıtman da, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den, cezaevindeki 20 kişi için af yetkisini kullanmasını istedi. Arıtman, "acil çağrı"sını dün (6 Ağustos) Meclis'te basın aracılığıyla yaptı. Arıtman'ın listesindeki adlar şöyle:
Güler Zere, Erol Zavar, Aynur Epil, Gülezar Akın, A. Samet Çelik, Hasan Mert, Nizamettin Akar, Gazi Dağ, Yusuf Kaplan, İnayet Mete, Menduh Kılıç, Remzi Aydın, Halil Güneş, İsmet Ayaz, Nesim Kalkan, Mustafa Gök, Bekir Şimşek, Mehmet Yeşiltepe, İzzet Turan, Halil Yıldız.
Kendisi de doktor olan Arıtman, yazılı çağrısında Gül'ün daha önce Necmettin Erbakan'ı affettiğini anımsattı; "Bu insanların hepsi Cumhurbaşkanı Gül'ün affettiği Erbakan'dan çok daha fazla hasta ve başkalarının bakımına muhtaçtır. Cumhurbaşkanı bu insanların dinine, mezhebine, kökenine, siyasi görüşüne ve hangi suçtan tutuklu veya hükümlü olduklarına bakmaksızın af yetkisini kullanmalıdır" dedi ve ekledi:
"Suçu ne olursa olsun çok ağır, ölümcül hasta olan insanları cezaevlerinde tutmak alenen işkence yapmaktır. Böyle cezalandırma olmaz, böyle bir uygulamayla insan haklarına dayalı, çağdaş, hukuk devleti olunmaz."
Daha önce DTP milletvekili Akın Birdal da Gül'e bir mektup göndermiş, cezaevindeki ağır hastaların durumunu listelemiş ve af yetkisini kullanmasını istemişti.
Bu yıl altı kişi öldü
Çağdaş Hukukçular Derneği'nin (ÇHD) listesine göre, cezaevlerindeki 18 kişi ölüm tehlikesi altında. İnsan Hakları Derneği'ne (İHD) göre, bu yıl altı kişi cezaevlerindeki sağlık sorunları nedeniyle öldü: Mustafa Elelçi, Gurbet Mete, Hasan Kert, Beşir Özer, Recep Çelik ve İsmet Ablak. (TK)