Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde kalan 13 tutukluya Kürtçe olduğu için Azadiya Welat gazetesi okuma yasağının ifade özgürlüğünün bir ihlali olduğuna hükmetti.
AİHM, bugün (20 Ocak) karara bağladığı dosyada Türkiye’nin, her bir tutukluya 300 avro (yaklaşık 840 TL) manevi, 500 avro (1.400 TL) da mahkeme gideri karşılığında ödeme yapmasına karar verdi. Türkiye, bu durumda 13 tutukluya toplam 10 bin 400 avro (yaklaşık 29 bin 120 TL) tazminat ödeyecek.
Kürtçe olduğu için...
Cezaevi Eğitim Komisyonu, 2007 yılında gazete sayılarına yasak getiriken; “Müstehcenlik içeren veya kurum güvenliğini tehlikeye düşürecek fotoğraf, yorum ve benzer her tür yayının yasaklanabileceğine” dair Ceza İnfaz Kanunu’na dayanmıştı.
Komisyon, yayınların Kürtçe olduğu, Kürtçe çıkan sayıları inceleyecek personellerinin bulunmadığı ve her bir gazete sayısını da tercüman edemeyeceklerini gerekçe olarak göstermiş ve yasaklamak zorunda kaldıklarını bildirmişti.
13 tutuklunun şikayetlerini "Mesut Yurtsever ve Diğerleri" dosyasında birleştirerek değerlendiren AİHM, Avrupa İnsan hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ifade özgürlüğünü güvence altına alan 10. maddesinin ihlal edildiği kanaatine vardı (EÖ).