Radyoda F tipi cezaevlerine yönelik operasyonlarla Ulucanlar Cezaevi operasyonuna ilişkin haberlere yer verildiği için gazeteciler, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 169. maddesi uyarınca yargılanıyorlardı.
Savcı "beraat" istedi mahkeme uydu
İstanbul 2 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde (DGM) bugün (25 Şubat) görülen duruşmaya tutuksuz yargılanan gazeteciler Seyfullah Karakurt ile avukat Ali Rıza Dizdar katılırken Selda Demir katılmadı.
Duruşmada söz alan duruşma savcısı Ali Yorulmaz, esas hakkında mütalaasını sunarak, gazetecilerin beraat etmesi yönünde görüş bildirdi. Savcı Yorulmaz, "cezaevlerinde direnişlerinin anlatıldığı, yasadışı terör örgütünün rumuzlarının da belirtilmediği, örgüt propagandası yapılarak yardıma ilişkin suçun somut unsurlarının oluşmadığını" savundu.
Avukat Ali Rıza Dizdar da, savcının beraat yönünde bildirdiği görüşe katıldığını ve müvekkillerinin beraatleri yönünde karar verilmesini mahkemeden istediler.
Mahkeme Başkanı Şerafettin İste ise, gazetecilerin beraatlerine ilişkin mahkeme kararını açıkladı.
Cezaevleri programlarına dava
Kasım 2002'de görülen duruşmada ise, aynı mahkeme, davaların birleştirilmesi talebini değerlendirmek için İstanbul 5 No'lu DGM'ye yazı yazılmasına karar vermişti.
9 Kasım 2001 tarihli iddianamede, gazetecilerin suçlandıkları ifadelerin Mart ve Nisan 2001'de yapılan radyo yayınlarında yer aldığı belirtiliyordu. Bu tarihlerde radyoda, "İnsanlığımız Mektuplar" ve "Haftanın Gündemi" programlarında cezaevlerine operasyonları yaşayan tutukluların tanıklıklarına yer veriyor.
"Tahrikten" bir dava daha sürüyor
Aynı tür yayınlar nedeniyle radyonun eski Genel Yayın Yönetmeni Seyfullah Karakurt, İstanbul 5 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde de yargılanıyor. "Halkı birbirine karşı tehlikeli olabilecek bir şekilde kin ve düşmanlığa tahrik" iddiasıyla yargılanan gazetecinin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis öngören TCK 312. maddesinin altı kez uygulanması isteniyor.
Suç: Cezaevlerinden haberler
Karakurt, Ulucanlar Cezaevi'ne düzenlenen operasyondan sonra mağdur ve tutuklu yakınlarının düşüncelerini, yetkililerin raporlarını, ayrıca; F Tipi cezaevlerindeki gelişmeleri ve bunun yarattığı tepkileri yansıtan programları 2000 ve 2001 yıllarında yayımlamakla suçlanıyor.
Karakurt'un açıklamasına göre, söz konusu programlar, Ulucanlar Cezaevi operasyonu ile F Tipi Cezaevi'ndeki uygulamalarla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları Komisyonu, Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Dayanışma Derneği (TAYAD), İstanbul Barosu ve Tabipler Odası ile benzeri kuruluşların raporları değerlendirilerek hazırlandı. (EÖ/BB)