Kocaeli 1 No'lu F tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan R. Şevket Yılmaz, Başbakanı aşağılayan ve terör örgütlerini öven içerikler bulundurduğu iddiasıyla aylık politik mizah dergisi Şarlo'nun Temmuz sayısının kendilerine verilmediğini savundu.
Dergi Yayın Kurulu yaptığı yazılı açıklamada, cezaevindeki Yılmaz'dan aldıkları mektup aracılığıyla durumu öğrendiklerini ifade ederek, uygulama "siyasi tutsaklar üzerinde tecrit politikalarının sistemli bir şekilde devam ettiğinin göstergesi" olarak nitelendirdi.
Şarlo: Kürtçe yasağı ve tecride son verilmeli
Tutukluların İnfaz hâkimliğine itirazda bulunduğunu belirten yayın kurulu, "siyasi tutsak" olarak nitelendirdikleri siyasi tutuklularının her zaman yanlarında olacaklarını ve konunun takipçisi olacaklarını açıkladı; uygulamanın da bir an önce son verilmesini istedi.
"Kürtçe konuşma yasağı, 10 saatlik sohbet hakkının uygulanmaması gibi tecrit politikalarını ve keyfi uygulamalarını arttıran hapishane idareleri sıkça uyguladıkları yayın vermeme uygulamalarıyla siyasi tutsaklar üzerinde tecrit politikalarını sistemli bir şekilde devam ettirmek istiyor."
"Pompalı Recep" ve "Red Kürt" sakıncalı geldi
Mektubunda Yılmaz, bölüm başlıklarından "Pompalı Recep" için "T.C Devletinin Başbakanını aşağıladığı" ve "Red Kürt" bölümü için de "Yasa dışı terör örgütünü övücü ifadeler yer aldığı" gerekçesi dergiye yasak getirildiğine yer veriyor.
Uygulamaya da ceza infaz kurumlarının yönetimi ile ceza güvenlik tedbirlerinin infazı hakkında tüzüğün 62. maddesinin 3. bendi gerekçe gösterildiği, ayrıca, ceza infaz kurumları ile tutuk evleri kütüphane ve kitaplık yönetmeliğinin 11. maddesinin (b) bendinde "mahkemece yasaklanmamış olsa bile, kurum güvenliğini tehlikeye düşürdüğü ve ya müstehcen haber, yazı, fotoğraf ve yorumları kapsadığı eğitim kurulu kararıyla tespit edilen hiç bir yayın kuruma kabul edilmez" hükmü dayanak oluşturdu.
Dergide Kemal, Güney, Koçak....
Dergi kapağında, darbe planlarına "kâğıt parçası" diyerek AKP iktidarı ile MGK'da uzlaşıya giden ve açıkça darbeciliği savunan İlker Başbuğ yer alıyor.
Yazar Yaşar Kemal'in "Kırmızı Sakallı Topal Karınca", sinemanın Çirkin Kral'ı Yılmaz Güney'in "Hayata Seyirci Kalmak Kötüdür Oğlum" adlı öyküleri de çizgi olarak okuyucuların ilgisine sunuluyor.
Dergi, 2 Temmuz 1993'te Sivas Madımak Otelinde katledilen aydınlardan karikatürist Asaf Koçak'a da sayfalarında yer veriyor. Çizerin anısına hazırlanan sayfada yaşamından kesitler ve eserlerinden örnekler okuyucularla buluşuyor. (EÖ)