Malatya Zirve Yayınevi Katliamı tutuklu sanıklarının kaldıkları Malatya E Tipi Kapalı Cezaevi'nin üç yıl dört ay boyunca, sanıkların güvenlik tedbirleri kaldırıldığı halde bunu uygulamadığı, mahkemenin ise cezaevine bunu neden uygulamadığını sorduğu ortaya çıktı.
bianet'e konuşan tutuklu sanık avukatlarından Niyazi Tokmak, "Bu kararın üç yıl boyunca uygulanmamasına dair bir itirazınız oldu mu?" sorusunu, "Bir kez mahkemede itiraz etmişliğim vardı galiba ama hatırlamıyorum" diye yanıtladı.
Malatya'da 18 Nisan 2007'de Zirve Yayınevi'nde Alman Tilman Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel adlı misyonerler öldürülmüştü.
Habertürk haber sitesinin İhlas Haber Ajansı'na (İHA) dayndırdığı habere göre, Özel Yetkili Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi, katliamın tutuklu sanıkları Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Cuma Özdemir, Hamit Çeker ve Salih Gürler'in 12 Mayıs 2008'de sanıkların sürekli aydınlık ortamda bulundurulmasına, 9 Haziran 2008'deki duruşmada ise tutuklu sanıklar hakkında güvenlik tedbirlerinin uygulanmasının sonlandırılmasına karar vermiş ve cezaevi idaresine tebliğ etmişti.
Ancak cezaevi yönetimi 5 Ekim 2011'de Özel Yetkili Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak, sanıklar hakkındaki güvenlik tedbirlerine yönelik kararın kaldırılmasını talep etti.
"Neden kararı uygulamadın, neden şimdi uygulamak istiyorsun?"
Mahkeme cezaevine gönderdiği yazıda, mahkemenin daha önce güvenlik kararını kaldırmasına rağmen neden cezaevi yönetiminin bu kararı uygulamadığı ve neden şimdi uygulama ihtiyacı duyduğu hakkında mahkemeye bilgi vermesi istendi.
Mahkemenin gönderdiği yazıda şöyle dendi:
"Cezaevinin ara kararların gereğinin yapılması doğrultusunda yazılan yazılar hakkında bugüne kadar herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığı, yapılmamış ise neden yapılamadığı, aradan geçen bu kadar zaman zarfında neden tedbirin kaldırılması yönünde talepte bulunulmadığı, hangi gerekçe ve ihtiyaçtan dolayı şimdi talepte bulunulduğu hususları anlaşılamamakla birlikte bu hususların cezaevi kayıtlarının incelenerek ivedi olarak mahkememize bilgi verilmesi ve gereği rica olunur."
"Tedbirin kaldırılması istihbarat için yapılıyor"
Haberde, cezaevinde özel odalarda tutulan sanıkların,davalarıyla igili bilgi aktarımının engellenmesinin amaçlandığı ancak bazı davalarda da tutukluların hakkındaki tedbirler kaldırılarak, kimlerle irtibat kurdukları ve olay hakkında neler söyledikleri, varsa dışarıdaki azmettiricilerin hangi bilgileri ulaştırdıkları konusunda da gözlem ve istihbarat sağlanmasının amaçlandığı belirtildi. (NV)