İstanbul'dan kadınlar, bir heyet oluşturarak haftasonu Urfa Ceylanpınar'a gitti. İnsan Hakları Derneği (İHD) Kadın Komisyonu'ndan Hatun İldemir, ziyareti bianet'e anlattı.
Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), Sosyalist Feminist Kolektif, Barış İçin Kadın Girişimi, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Kadın Komisyonu, KADAV ve Emekli Sen'den kadınlardan oluşan heyet, çadırkente girmek için izin alamazken, Ceylanpınar merkezde evlerde kalan 50 civarında kadınla görüştü.
Sözlerine "Daha önce de mülteci kamplarına gitmiştim ama bu kadarını hayal etmiyordum" diye başlayan İldemir'in Ceylanpınar izlenimlerinden satırbaşları şöyle:
* Ceylanpınar merkezde, yarısı çocuk, 4500 kişi yaşıyor. Bunların bir kısmı çadırkente uğramış ama genellikle kız çocukları olanlar çadırkentte kalmak istemediklerini belirtiyor.
* 4500 kişi evlere yerleştirilmiş ama bir odanın içinde 20-25 kişi kalıyorlar.
* Erkeklerin çoğu Suriye'de kalmış. Kadınlar genellikle küçük çocuklarıyla gelmiş.
* Görüştüğümüz kadınların çoğu, güvenlik gerekçeleriyle çadırkentten ayrılmış. 13-14 yaşındaki kız çocuklarının 5 bin TL karşılığında satıldığı, kadınlara tecavüz edildiği iddiaları var. Kaldıkları küçücük evler için "Burada uyuyamasak da kendimizi güvende hissediyoruz" diyorlar.
* İki çocuğu olan bir kadın, ateşi çıkan çocuğunu hastaneye götürmüş ancak evrakları olmadığı için tedavi edilmemiş. Çocuğunun ellerinde öldüğünü ağlayarak anlattı.
* Suriye'den gelen üniversite öğrencileri Haran Üniversitesi'ne evraklarını teslim etmiş ama kayıtları hala yapılmamış.
* Çocuklara ne istediklerini sorduğumuzda okula gitmek istediklerini söylüyorlar. "Yemek istemez miydin" dediğimizde "Aç da olsam okuluma gitmek isterim" diyorlar.
* Erkeklerden bazıları günde 10 TL'ye inşaatlarda çalışıyor. Ama ne yevmiye yetiyor ne de her gün iş bulabiliyorlar.
* Çoğu Özgür Suriye Ordusu'ndan (ÖSO) dolayı çok fazla sorunla karşı karşıya kaldıklarını söylüyorlar.
* Türkiye'den Suriye'ye geçişe Cuma gününden beri izin verildiği ama ÖSO'nun çok rahat gidip geldiği söyleniyor.
* Suriye'ye ambulanslarla silah taşındığı, yaralı ÖSO üyeleri hastanelerde tedavi edilirken, mültecilerin belgeleri olmadığı için hastanelere alınmadığı iddiaları var.
* Çatışmalar durur durmaz geri dönmek istediklerini söylüyorlar.
"Yardım kampanyası gerekiyor"
İldemir, yiyecek ve kıyafet ihtiyacının yanı sıra kadınların hijyenik pedlere ve çocuk mamasına ihtiyacı olduğunu söyledi.
Görüştükleri kadınların çadırkentte kalmak istemeyenler olduğunu belirten İldemir, "Ama içeridekilerden haberimiz yok" diye konuştu.
"Kadın grupları olarak ne yapacağımıza birlikte karar vereceğiz. Ama kendi adıma bir yardım kampanyasının başlatılması ve orada yaşananların kamuoyuna duyurulması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü orada yaşananlar gerçekten korkunç ve kimsenin haberi yok."
Kadın grupları, Ceylanpınar'da yaşananlarla ilgili kamuoyu oluşturulması ve mültecilere yardım götürülmesi için bir kampanya başlatmayı planlıyor. (ÇT)
Fotoğraf: Nilgün Yurdalan