Çözüm sürecinin sona ermesine neden olan, Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde 22 Temmuz 2015’te polis memurları Feyyaz Yumuşak ve Okan Uçar’ın evlerinde ölü bulunmasının üstünden dört yıl geçti.
Dava dosyası kapsamında dördü tutuklu yargılanan 13 sanığın beraatinin üstünden ise yaklaşık bir yıl beş ay geçti.
bianet’e konuşan Ceylanpınar davası avukatlarından Hüseyin Akay, geçen bu süre zarfında iki polisi öldüren faillerin yakalanabilmesi için olumlu herhangi bir gelişme yaşanmadığını söyledi.
Sanıkların tamamının beraat etmesinin ve istinaf mahkemesinin de beraat kararını onamasının ardından polislerin aileleri dosyayı Yargıtay’a taşıdı ve şimdi Yargıtay’ın vereceği karar bekleniyor.
Avukat Akay: Bir yılımız var
Avukat Akay, soruşturmanın genişletilmesi ve faillerin tespiti için Yargıtay’ın kararı kesinliştirmesi gerektiğini belirtiyor ve ekliyor:
“Telefon operatörleri kayıtları beşinci yılda siliyor. Dolayısıyla gerçek faillerin tespit edilebilmesi için bir yılımız var.
“Zaten soruşturmada birçok kamera kaydının silinmesinden, soruşturmanın gizli olmasından dolayı bir çok delil kararmış durumda.
“Müvekkillerimize ait olduğu belirtilen HTS* kayıtları da TEM Şube tarafından kopyası alınmaksızın imha edilmişti.
“Şimdi operatörlerin de kayıtları silmesi halinde ciddi delil kayıpları yaşanacak. Bu durum da dosyanın faili meçhul kalmasına yol açabilecektir.
“Bu kayıtlar beraat eden müvekkillerimizin hapis yatmasına neden olan ihbarcıların daha önce kimlerle iletişim kurduklarının, en azından o gün kimlerle iletişim kurduklarının tespiti açısından çok önemli.
“Soruşturma sürdürülmeli”
“Bu gerekçeler nedeniyle biz Yargıtay’ın kararı beklenmeksizin soruşturmanın sürdürülmesi gerektiğini savunuyoruz.
“Aksi takdirde, telefon operatörlerinin de kayıtları silmesi halinde elimizde gerçek faillere ulaşabilmek için tanık ifadeleri dışında çok ama çok az delil kalacak ve Ceylanpınar cinayetleri faili meçhul olacak.”
TIKLAYIN - “Ceylanpınar’da 2 Polisin Faili Meçhul, Çözüm Süreci Bitti, Yüzlerce Kişi Öldü”
TIKLAYIN - Ceylanpınar Cinayetiyle İlgili Kim, Ne Demişti?
TIKLAYIN - Ceylanpınar Cinayeti: Çözüm Süreci Nasıl Bitirildi?
Cinayet ve davadan notlar
* 22 Temmuz 2015’te iki polisin evlerinde öldürülmelerinin ardından nereden geldiği belli olmayan bir telefon ihbarı sonrası arabaları durdurulan dört kişi gözaltına alındı ve tutuklandı. Daha sonra tutuklananların sayısı yediye yükselirken, altı kişi de tutuksuz yargılandı.
* Artı Gerçek’ten Ayşe Yıldırım, tutuklananların polislerin öldürüldükleri evin yan dairesini kiralayan kişiler ve onlara cinayet öncesi temizliğe yardım için gidenler olduğunu yazdı. Yıldırım’ın 29 Mayıs 2019 tarihli yazısında yer alan bilgilere göre, savcılık şu iddiadaydı: “Bu kişiler evi keşif amaçlı tuttu, temizlik bahanesiyle keşif yaptı, daha sonra iki polisi öldürmeleri için anahtarı örgüt mensuplarına verdi. Örgüt mensupları da balkondan geçerek iki polisi öldürdü.”
* ANF’de çıkan habere göre olayı HPG üstlendi ancak çıkan haberlerin ardından Murat Karayılan yaptığı açıklamada eylemin kendileri tarafından yapılmadığını, ‘Apocu Fedailer’ denen bir grup tarafından yapıldığını söyledi.
* Yedisi tutuklu 13 kişi hakkında “Devletin birliği ve ülke bütünlüğü bozma” ve “Kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürme” suçlarından müebbet hapis istemiyle dava açıldı.
* Olay günü sanıkların nerede olduğunu gösteren HTS kayıtları hiçbir kopyası alınmadan imha edildi.
“Belirsiz ihbar telefonuyla cezalandırma olmaz”Avukat Hüseyin Akay, geçtiğimiz yıl, 1 Mart 2018’de, tüm sanıkların beraatinin ardından bianet’e yaptığı değerlendirmede, müvekkillerinin iki buçuk yıla kadar varan hapis sürecine, çözüm sürecinin sona ermesine ve yüzlerce insanın ölümüne neden olan sürecin başlamasına, sadece iki ihbar telefonunun neden olduğuna vurgu yapmıştı: “Hukuki olarak, bu kişilerin sadece iki belirsiz ihbar telefonuyla cezalandırılması hayatın olağan akışına aykırıydı. “HTS verilerinin müvekkillerimize ait olan telefonlara ait olduğunu söylediler. TEM Şube tarafından HTS ilişik raporu hazırlandı. Raporda sanıklara ilişkin verilerin doğruluğunu kontrol etmek için HTS verilerini istedik ama HTS verileri dosyada yoktu, TEM Şube tarafından kopyası alınmaksızın imha edilmişti. “HTS ilişik raporu aleyhte iddiayla oluşturulmuş ama HTS verileri yok. Ortada bir iddia var ama iddianın delilleri yok. “HTS verilerinin ihbar telefonlarıyla şöyle bir bağlantısı vardı: İhbarcı, sanıkların telefonlarını yanlarına almadığını belirtiyor. İhbar telefonunda bir kişi görmediği, dahil olmadığı bir eylemde nasıl olur da kişilerin telefonlarını evde bıraktıklarını bilebilir? Ayrıca söz konusu ihbarcı Ceylanpınar'da olmadığını söylüyor.” |
* HDP’nin cinayetlerin aydınlatılması için verdiği araştırma önergesi AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla reddedildi.
* Polislerin öldürüldüğü eve hiç gitmediğini söyleyen bir polis memurunun evin farklı 10 noktasında parmak izleri tespit edildi. Aynı zamanda polislerin otopsi tanığı olan polis B.K. hakkında hiçbir soruşturma açılmadı.
* Mart 2017’de tutuklu sanıklardan üçü serbest bırakıldı, 1 Mart 2018’de tüm sanıklar beraat etti. Beraat karraını istinaf mahkemesi de onadı. Polislerin aileleri dosyayı Yargıtay’a götürdü.
* Sanıklar hakkında tutuklama kararı veren hakim, otopsi savcısı FETÖ soruşturması kapsamında tutuklandı.
Ömer Öcalan’dan araştırma önergesi
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, iki polisin öldürülmesinin ardındaki gerçeklerin ortaya çıkarılması amacıyla Meclis Araştırma Önergesi verdi.
Ömer Öcalan araştırma önergesinin gerekçesinde özetle şu ifadelere yer verdi:
“Halen aydınlatılamamış olan Ceylanpınar cinayetleri sonrasında başlayan çatışmalı süreçle birlikte binlerce insan hayatını kaybetmiş, şehirler yakılıp yıkılmıştır.
“Bu vaka, kamuoyuna çözüm sürecinin bitmesinin nedeni olarak gösterilmiştir. Bu anlamda, Ceylanpınar’da iki polis memurunun öldürülmesi sembolik olarak bu sürecin önemli bir parçasıdır. Bu nedenle söz konusu sürecin aydınlatılmasına ihtiyaç vardır.
“HDP’nin seçim barajını aşması ile birlikte dönemin Başbakan yardımcısı ve müzakere sürecinde devlet heyeti içerisinde yer alan Yalçın Akdoğan, ‘bundan sonra çözüm sürecinin filmini çekerler’diyerek AKP’nin çözüm sürecine yönelik bakış açısının resmini ortaya koydu.
“Çözüm sürecinin bitirilmesine gerekçe olarak gösterilen cinayetin birçok boyutu ile karanlıkta kaldığı açıktır. Bu cinayetlerin gerçek sorumlularının bulunması, sorgulanması, yargılanması ve bu cinayetler hadisesinde karanlıkta kalmış hakikatlerin açığa çıkarılmasının önemi büyüktür.” (EKN)
* HTS (Historical Traffic Search) kaydı, cep telefonu sistemiyle iletişim kuran kişi ya da kişilerin, kiminle, ne zaman, nereden nereye, kaç kez ve ne kadar süreyle görüşme yaptığını ortaya koyan bir sistem.