Eşme Kışladağ’da Kanadalı Eldoradogold-Tüprag şirketinin siyanürle işlettiği altın madeni Uşak Valiliği tarafından resmen kapatıldı.
İnal Vicdan Hareketi Sözcüsü Muammer Sakaryalı:
"Çevresel Etki Değerlendirmesi'nde (ÇED) değişiklik yaptık, tedbir aldık deyip madeni yeniden izinle açmaya kalkacaklarını biliyoruz. Ama sularımız kuruyor, insanlarımız zehirleniyorlar. Sonuç olarak 'yeni ÇED hazırladık ve gerekli tedbirleri aldık' demek, Danıştay'ın kararına karşı hile yapmak olacaktır. Biz bu oyunu Bergama'da izledik."
İnay köylülerine göre madenin kapısına mühür vurmak da yeterli değil. Maden bölgesinin 2003 yılı koşullarına da getirilmesi gerekiyor.
"Getirdikleri binlerce ton siyanürü nasıl getirdilerse aynı şekilde götürmeliler. Kışladağ'ın bozulan faunası ve fulorasını yeniden onarmak için tazminat ödemeliler. Madene su götürmek için açılan su kuyuları Devlet Su İşleri (DSİ) ya da Uşak Valiliği tarafından betonla doldurulmalı ve kapatılmalı."
İnay köylüleri yeni süreci tartışmak için tüm çevrecileri 2 Eylül'de İnay köyüne bekliyor.
Olay neydi?
Madenin resmi açılışı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler tarafından 2006 yılı Temmuz ayında yapılmıştı. Madenin açılışından iki hafta önce Eşme’de 1800 kişi madenden yayılan hidrojen siyanürden zehirlenmişti.
Sakaryalı'nın yaptığı açıklamaya göre 9 Temmuz tarihinde Danıştay 6. Dairesi, Çevre ve Orman Bakanlığının verdiği ÇED olumlu raporunun yürütmesini durdurdu ve "telafisi olanaksız zararlar doğabilecektir” dedi.
Bu kararın idarenin eline geçmesinin 30. günü (17 Ağustos) Kışladağ altın madeni Uşak Valiliğince mühürlendi. Madende çalışan işçilere süresiz ücretsiz verildi.
İnay köylüleri 30 Temmuz tarihinde zehirlenme yaşadıklarını bir tutanakla tespit etmişler ve 14 Ağustos'ta Uşak Valisine çıkarak, “Yasaları uygulayın madeni kapatın” talebinde bulunmuşlardı. (GG)