Biga Belediye Başkanı Şükrü Kemerlinin ardından, Gümüşçay Belediye, Gümüşçaydaki Tarım Kooperatifleri, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Ziraat Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile aralarında diş hekimi, eczacı ve kuyumcuların da bulunduğu 29 kişi, santralin kurulmasına izin veren Çevre Bakanlığı aleyhine dava açtı.
Bursa 2. İdare Mahkemesindeki davanın sürdüğünü, İÇTAŞın ise Biga Belediyesinden ruhsat alamadığı için henüz santral inşaatını başlatamadığını belirten Belediye Başkanı Kemerli, firmanın, toplumsal tepkiyi kırmak için derneklere, odalara, okullara ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesine yüksek miktarda para verdiğini öne sürdü.
Halkın yüzde 90ı santrale karşı
Marmara Çevre Dernekleri (MARÇED) Platformu'nun, Ağustos ayının sonuna doğru Biga'da toplantı yapacağını belirten Kemerli, şöyle konuştu:
* İÇTAŞ firması, Bursa Termik Santral'den kendi olanaklarıyla 100 km'de elektrik çektiler. Doğalgazını çektiler. Doğalgaz çevrim santrali yapabilirler. Dolayısıyla kömürle çalışan bir termik santralin gerektiğine inanmıyoruz.
* Yaklaşık 30 kilometre doğumuza, devlet dev bir termik santral yaptı. İnşaatı bitti, ihtiyaç duyulmadığı için henüz faaliyete geçmedi. Bölgemizde enerji ihtiyacı da yok.
* Biga'da 750 bin dekar arazi işlenebilir durumda. Araziye zarar vereceğini düşünüyoruz. Halk da buna katılıyor.
* 85 bin nüfuslu Biga'da, nüfusun yüzde 90'ı termik santral yapılmasını istemiyor. Biga, 20 milyon insana ürün veriyor. (BB)