*Fotoğraf: Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel'in Twitter hesabı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Aydın Özer, Antalya'nın Alanya ilçesindeki Dim Çayı üzerinde Dim Çayı'nda ikinci HES yapılmak istenmesini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
CHP'li Özer, verdiği önergede Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a şunları sordu:
- Antalya ilimizde işletmedeki HES sayısının 23, yapım aşamasındaki HES sayısının üç, üretim lisansı alınan HES sayısının iki, planlanan HES sayısının 11 olduğu doğru mu? Yıllardır işletilen santrallerin çevreye olumlu/olumsuz etkileri neler?
- Antalya ilimiz Alanya ilçemiz sınırlarında bulunan Dim Çayı üzerinde zaten bir HES faaliyet gösterirken ikinci bir HES'e ihtiyaç var mı? ÇED sürecinde ihtiyaç göz önünde bulunduruluyor mu?
- Dim Çayı üzerine ikinci bir HES'in yapılmasını istemeyen yöre halkı 17 Haziran'daki ÇED bilgilendirme toplantısına katılmayarak tavrını gösterdi. ÇED sürecinde Bakanlığınız, HES'in yaşamlarını direkt olarak etkileyeceği yöre halkının düşüncesini dikkate alacak mıdır?
- Dim Çayı üzerine planlanan ikinci HES için ÇED olumlu raporunun çıkması halinde yöredeki tarımsal alanların etkilenmeyeceğinin, mevcut su varlığının gıda üretimine yönlendirilmesi yerine enerji üretimine ayrılmayacağının bir garantisi var mı?
- Kuraklık tehdidi altındaki ülkemizde, yeraltı su varlıklarımızın da azaldığı bilgisi yanlış mı? Yanlış değilse mevcut suyun enerjide kullanılması ne kadar doğru?
- Yeni yapılacak HES'ler daha çok su kaynağını hapsedeceğine göre bu durum tarımsal üretim için bir tehdit oluşturmaz mı?
- Mevcut su varlığımızın tarımsal sulamadan çok, enerjiye ayrılmasının yaratacağı sorunlara ilişkin herhangi bir çalışmanız var mı?
- Su varlığımızın enerji üretiminde daha az kullanılması yönünde bir planlamanız var mı?
- Bakanlık olarak hidroelektrik santrallerin çevreye olumsuz etkilerine ilişkin çevre kuruluşlarının raporlarını ve uyarılarını dikkate alıyor musunuz? Bu uyarılar doğrultusunda yaptığınız değerlendirme ve çalışmalar neler?
- Müsilaj felaketini göremeyen Bakanlığınız, HES tehlikesinin farkında mı?
Ne olmuştu?
Antalya'nın Alanya ilçesindeki Dim Çayı üzerinde bulunan ve çevreye ekolojik zarar oluşturmasının yanı sıra plajların kum erozyonuna uğramasına neden olan hidroelektrik santralinin (HES) ikincisinin yapımı için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlamıştı.
Dim Çayı'na yapılacak ikinci, Alacami Köyü'ne yapılacak üçüncü HES'e karşı çıkan yöre halkı, Antalya İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından düzenlenen ÇED bilgilendirme toplantısına katılmamıştı.
Yurttaşlar, yaptıkları açıklamada "Bir kez bu HES'lerden ağzımız yandı. Bunun yapılmaması için elimizden geleni yapacağız. Çekin elinizi doğadan. Susuzluktan çaydaki balıklar ölüyor. Çayın kuruması nedeniyle turizmimiz büyük zarar görüyor. Doğanın ortasına, çayımızın üzerine yine bir beton fabrika kuracaklar. Artık bahçelerimizdeki ağaçlar meyve vermiyor. Doğaya can veren damarı kesiyorlar" demişti.
(MEÖ/DŞ)