AtölyeBia kapsamında gerçekleştirilen Çevre ve Kent Haberciliği Atölyesi‘nin ilk oturumunda Tuğrul Eryılmaz, gazeteciliğe giriş dersinde gazeteciliğin temel kuramlarından otoriter sistemden toplumsal sorumluluk sistemine, haber yazımının genel kurallarından haber yazımında en çok kullanılan tür ters piramit ve alternatiflerine değindi.
İkinci oturumda ise Ahmet Tulgar’ın katılımıyla, bir haber atölyesi gerçekleştirilerek haber yazımı ve haber dili kullanımı üzerine örnekler verildi.
Eryılmaz: Gazetecinin dünyayı kurtarmak diye bir derdi yok
Eryılmaz, Anglosakson gazetecilik üzerinden gazeteciliğe giriş dersini inşa ettiğini ifade etti.
Basın alanındaki üç önemli teorinin olduğunu belirten Eryılmaz bunları otoriteryen teori, liberter teori ve toplumsal sorumluluk teorisi olarak sıraladı. Gazetecilerin hayatında iki temel değer olduğunu söyleyen Eryılmaz bunların haber nedir, nasıl seçeriz ve editöryal değerler" olduğunu belirtti.
Eryılmaz, gazeteciliği bir zanaat olarak tanımladığını ve gazetecinin objektife en yakın haberler yapması gerektiğini dile getirdi. Görülüp duyulan, mümkünse tanıklarla desteklenen haberin objektife yakın olabileceğini ifade etti ve ekledi:
‘’Gazeteciliğin dünyayı kurtarmak diye bir derdi yok.’’
‘’Muhabir olmak cinsiyetini, sınıfını, ırkını, eğitimini kısacası kimliğini unutarak haber yapabilmektir.’’
Tulgar: Gazeteci güne haber okuyarak başlamalı
İkinci oturumda Ahmet Tulgar’ın katılımıyla gerçekleştirilen haber atölyesinde, katılımcıların atölye boyunca kurgulayacakları haberler için fikir alışverişinde bulunuldu.
Ahmet Tulgar, haber yazımı ve haber dili hakkında gazeteci adaylarına ‘’yapacağınız ilk işlerden bir tanesi güne haber okuyarak başlamak olmalı’’ şeklinde tavsiye de bulundu.
IPS İletişim Vakfı/bianet 2000'den beri düzenlediği habercilik seminer ve atölyelerini, AtölyeBİA adıyla haber merkezi binasında yer alan yeni ofisinde düzenleniyor.
Atölye BİA hakkındaIPS İletişim Vakfı/bianet 2000'den beri düzenlediği habercilik seminer ve atölyelerini, Atölye BİA adıyla haber merkezi binasında yer alan yeni ofisinde düzenleniyor. IPS İletişim Vakfı/bianet'in düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakülteleri gazetecilik, radyo ve televizyon bölümlerinin öğrencilerine, hak örgütlerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Program kapsamında "Gazeteciliğe Giriş, Haber Fotoğrafçılığı, Hak Odaklı Habercilik, Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik, Güncel Türkiye, Barış Gazeteciliği, Yargı Haberciliği, Araştırmacı Gazetecilik, Habercilikte Yeni Medya, Çocuk Odaklı Habercilik, İnternet Gazeteciliği, Çevre ve Kent Haberciliği, Gazeteciler için Görselleştirme Araçları, Dijital Güvenlik" gibi konular yer alıyor. Haber atölyelerinin ilki 9-15 Haziran 2018 günlerinde "Yeni Medya" ağırlıklı olarak gerçekleşti. İkinci program "Gazeteciler İçin Haber Atölyesi" ise 16-25 Temmuz 2018 tarihleri arasında gerçekleşti. Program kapsamında 2 Eylül'de "Kürtçe Çeviri ve Haber Atölyesi", 7-8-9 Eylül'de "Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi" düzenlendi. Atölye BİA programı 17-26 Eylül arasında düzenlenecek Çevre ve Kent Haberciliği Atölyesi ile devam edecek. Bu etkinlik İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
(PD/HK)
* Fotoğraflar: Pelin Denizli / bianet