40 dolayındaki çevre derneğinin biraraya gelmesiyle oluşan AKÇEP toplantısında, Demirkan, Türkiye'nin doğalgaz bağlantıları yaparken, kömürle çalışan termik santralleri kurmasının büyük bir çelişki olduğunu vurguladı.
Hukuka saygı istendi
Adana'da düzenlenen ve Heinrich Böll Vakfı'nın sponsorluğunda yapılan toplantıda Batı Akdeniz Çevre Platformu (BAÇEP) ortak sekreteri Gaye Cön de, kirliliğin sembolü haline gelen Yatağan bölgesinden toplantıya katıldıklarına dikkat çekti.
Cön, "Biz bu yılın hukuka saygı yılı ilan edilmesini ve bu yönde mücadele yapılmasını istiyoruz" dedi.
Toplantıya ev sahipliği yapan Adana ÇETKO Başkanı Remzi Ümit Atay ise, tüm dünyada sermaye odakları ve çok uluslu şirketlerin daha fazla kâr güdüsüyle, insanlığın havasına, suyuna, ormanına karşı tam cephe taarruza geçtiği ve globalleşme adı altında dünyada yoksulların daha yoksul, varsılların daha varsıl kılınmaya çalıştığı süreçte, çevreciliğin de küreselleşme karşıtlığı adı altında yeni bir boyut kazandığını söyledi.
İtaatsizlik hakkı kullanılacak...
Yumurtalık'ta yapımı süren 1210 megavat kapasiteli Sugözü Termik Santralı'na karşı çevrecilerin tavrını hukuka başvurarak net bir şekilde belirlediğini anlatan Atay şunları söyledi:
* Bergamalı köylülerin hukuk zaferine karşı siyasilerin olumsuz, hukuk tanımaz tavırları, sivil itaatsizlik hakkımızın varlığını ve kullanma gerekliliğini aklımızdan hiç çıkarmamamıza neden oluyor.
* Bunun için bedel ödemek gerekiyorsa, ödemeye hazırız."
Üç gün süren toplantının açış bölümünde konuşan Heinrich Böll Vakfı Türkiye Temsilcisi Fügen Uğur ise, 1994 yılından beri ülkemizde faaliyet gösteren vakıf hakkında bilgi verdi. (AB/NU)