Festivalde filmler, "Yeşil Şemsiye", "Doğaya Saygı", "Doğadaki Ayak İzlerimiz", "Kentlerin Doğası", "Akdeniz Foku Uluslararası Belgesel ve Kısa Film Yarışması" adlı bölümler halinde gösterilecek.
Festivalde film gösterimleri dışında, panel, sergi, dia gösterisi, film yarışmaları gibi etkinlikler de yer alacak. Festivalin 9 Haziran akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenecek açılış gecesinde, "Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Topluluğu" çevre temasını işleyen bir gösteri sunacak. 15 Haziran akşamı düzenlenecek kapanış gecesinde ise üniversite öğrencilerinin festival süresinde İstanbul'da çektiği kısa filmlerin gösterimi yapılacak.
Festivali düzenleme komitesinden çeşitli yönetmen ve sinema yazarları bugün(5 Haziran) Pera Palas Otel'inde basın toplantısı yaptılar. Toplantıda, yönetmenler Muzaffer Hiçdurmaz, Fehmi Yaşar, Mustafa Aklıoklar , sinema yazarları Sevin Okyay ve Rekin Teksoy bulundu. Toplantıya festivalin sponsorları TÜRSAK Vakfı, Doğal Hayatı Koruma Derneği, İstanbul Bilgi Üniversitesi temsilcileri ile "Halikarnas Balıkçısı Kısa Film Maratonu"na katılan öğrenciler de katıldı.
Yeni bir film: Aral Gölü
Yönetmen Mustafa Altıoklar , toplantıda Aral gölü hakkında uzun metrajlı yeni bir film çekimine hazırlandığını duyurdu. Filmin senaryosunu bitirdiğini, çekimlerine ise Ekim ayında başlayacağını belirten Altıoklar, "Orta Asya'nın ortasında koskoca bir deniz vardı. Vardı diyorum, çünkü artık çöp yığını bir bataklık" dedi.
Türkiye'de Bergama, Yatağan, Zeugma ve birçok yerde çevre felaketleri yaşandığına değinen Altıoklar, "Bu felaketler üzerine bir yapımcı ya da yönetmen film çekmeyi düşünmedi. Dünyada bir çevre felaketi hakkında 15-20 film çekiliyor, ama bizde 15-20 çevre felaketine bir film çekilmiyor" diye konuştu.
Yönetmen Fehmi Yaşar ise festivalin, izleyicilerin çevre konusunda kendilerini sorgulamalarını sağlayacağını belirterek, "İnsan doğaya yabancılaşmaya başladığından beri bir akıl geliştirdi. Bu akıl bizi bugünlere getirdi. Keşke insan bu aklı kullanmasaydı ve doğanın bir parçası olarak kalsaydı" dedi.
Kültür krizi
Sinema yazarı Rekin Teksoy , Türkiye'de ekonomik krizin yanında kültür krizi yaşandığını belirterek, "İkinci Dünya Savaşından sonra Avrupa'da ilk olarak opera ve tiyatro binaları onarıldı. Ulusların sıkıntılı günlerinde, yarına olan güveni ve umudu diri tutan şey kültürdür" dedi.
Teksoy sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz, filmleri ücretsiz göstererek üzerimize düşeni yaptık, ancak sponsorlar ekonomik krizi öne sürerek kültür etkinlikleri için yatırımlarını kısıyorlar."
Sinema yazarı Sevin Okyay , çevre konulu film bulmanın kolay olmadığını, buna rağmen çok sayıda filmi geri çevirdiklerini belirterek, iyi bir seçme yaptıklarını söyledi. Okyay, "Filmlerin çevre teması da oldukça kapsamlı. Toplumsal çevre üzerine, şehirlerin insanları nasıl etkilediği konusunda da filmler var" dedi.
Gençler, kısa film çekimlerine başladı
Yönetmen Muzaffer Hiçyılmaz ise düzenlenen "Halikarnas Balıkçısı Kısa Film Maratonu" hakkında bilgi verdi. Maratona katılmak isteyen Radyo, Televizyon, Sinema bölümü öğrencilerinin ellerindeki kısa film projeleri ve senaryo özetleriyle maratona katılmak için başvurduğunu, 63 başvurudan üç projenin seçildiğini anlattı.
Hiçyılmaz, bu üç ekibin 8 ile 15 Haziran tarihleri arasında İstanbul'da filmlerini çekeceğini söyleyerek, "Gençler hem zamanla yarışacak, hem de kendilerini film çekme olanağını bulacaklar" dedi.
Maratona Bilgi Üniversitesi'nden Başak Öngör , Boğaziçi'nin ve balıkçıların geçmişine ilişkin projesiyle, Anadolu Üniversitesi'nden Hüseyin Altunlu ve Devrim Taban , nesli tükenmek üzere olan deniz canlılarına ilişkin projesiyle, Maltepe Üniversitesi ve Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nden Ahu Türkpençe , Mehmet Hakyemez , Selim Evci ve Berkay Akbudak , üretim, tüketim, yeniden üretime(dönüşüme) ilişkin projesiyle katıldı.
Öğrenciler, basın toplantısından sonra İstanbul'un çeşitli semtlerine dağılarak film çekmeye başladılar.(YV/NA)