*Fotoğraf: AA (Arşiv)
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan "Sıfır Atık Projesi" Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın sunumuyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde tanıtıldı.
Beştepe'de gerçekleştirilen tanıtım toplantısına Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de katıldı.
TIKLAYIN - Türkiye Paris İklim Anlaşması'nı Neden İmzalamıyor?
TIKLAYIN - Akdeniz'e En Çok Plastik Türkiye'den
Erdoğan: Atıklar enerji kaynaklarıdır
Törende konuşma yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki; "Dört aylık çalışmalarda 45 ton kağıdı ayrıştırmış olduk" dedi ve ekledi:
"Aynı zamanda 11 ton plastik 2,5 ton cam, bir ton metal ve altmış ton da değerlendirilebilir atık ayrıştırmış olduk. Sadece kağıttan elde ettiğimiz karımız şu; 766 tane ağacı kesilmekten kurtarmış olduk. Sekiz ton sera gazı salınımını azalttık. 165 varil petrol kullanımını engelledi ve dört ton da cevher kullanımını da engellemiş olduk."
Emine Erdoğan ise, "Çevre yönetimi tüm dünyanın en büyük sorunu haline gelmiştir. Sürdürülebilir kalkınma ancak atıkların kontrolüyle mümkündür.
"Zira atıklar kılık değiştirmiş enerji kaynaklarıdır. Tüketimi üretime dönüştürmeliyiz. Bu konuda bireysel bilinç kadar kurumsal kararlılık da oldukça önemlidir.
"Sıfır atık kültürünü yaygınlaştıralım. Bizlerin gayreti tonlarca atığı ekonomiye kazandıracaktır. Sıfır atık farkındalığı dalga dalga evlere de yaygınlaşmalı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde biz bu çalışmayı etkin bir şekilde başlattık. Çevre ve şehircilik Bakanlığı öncülüğünde bir sistem kurduk. Tabiatı bekçilerle değil inşallah bilinçle koruyacağız."
Akdeniz'e en çok atık Türkiye'den geliyorWWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) tarafından hazırlanan "Plastik Kapanından Çıkış: Akdeniz'i Plastik Kirliliğinden Kurtarmak" başlıklı ve 2018 tarihli rapora göre, Akdeniz'e en çok plastik atık ise Türkiye'den atılıyor (günde 144 ton). Daha sonra İspanya (126 ton), İtalya (90 ton), Mısır (77 ton) ve Fransa (66 ton) geliyor. Akdeniz kıyılarını ziyaret eden turistler ise atıkların her yıl %40 artmasına neden oluyor. Greenpeace Akdeniz Projeler Sorumlusu Deniz Bayram ise Haziran 2018'de Avrupa Birliği'nin plastik kirliliği ile mücadele için attığı adımın Türkiye'ye de örnek olması gerektiğini söyllemiş ve eklemişti: "Plastik kirliliği tüm denizleri tehdit eden küresel bir sorun. Türkiye'de de plastik poşetlerin ücretlendirilmesi, sıfır atık konusunda tartışmaların başlaması olumlu. Ancak plastik kirliliği daha etkili ve kararlı adımlar atılmasını gerektiren acil bir konu." |
(PT)