Dev-Yol davasından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan ve 17 yıldır hapiste olan çevirmen Tonguç Ok için özgürlük kampanyası başlatıldı.
Ok’un yayınevi Evrensel Basım yayın tarafından başlatılan kampanyada Türkiye'deki ceza infaz sisteminin değiştirilmesi ve ayrımcılığın kaldırılması için, bu ayrımcılığın başlıca temellerinden olan 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun’un 107/f-16 maddesinin ve Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK)17. maddesinin derhal kaldırılmasını, Tonguç Ok ve diğer siyasi mahkûmların bir an önce serbest bırakılmasını talep edildi.
5775. sayılı kanunun 107/f-16 maddesi: 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun İkinci Kitap, Dördüncü Kısım, "Devletin Güvenliğine Karşı Suçlar" başlıklı Dördüncü Bölüm, "Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar" başlıklı Beşinci Bölüm, "Milli Savunmaya Karşı Suçlar" başlıklı Altıncı Bölüm altında yer alan suçlardan birinin bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi dolayısıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde, koşullu salıverilme hükümleri uygulanmaz. TMK 17. madde: Bu Kanun kapsamına giren suçlardan mahkûm olanlar hakkında, koşullu salıverilme ve denetimli serbestlik tedbirinin uygulanması bakımından 13/12/2004 tarihli ve 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 107 nci maddesinin dördüncü fıkrası ile 108 inci maddesi hükümleri uygulanır. Tutuklu veya hükümlü iken firar veya ayaklanma suçundan mahkûm edilmiş bulunanlar ile disiplin cezası olarak üç defa hücre hapsi cezası almış olanlar, bu disiplin cezaları kaldırılmış olsa bile şartla salıverilmeden yararlanamazlar. Bu Kanun kapsamına giren suçlardan mahkûm olanlar, hükümlerinin kesinleşme tarihinden sonra bu Kanunun kapsamına giren bir suçu işlemeleri halinde, şartla salıverilmeden yararlanamazlar. Ölüm cezaları, 14/7/2004 tarihli ve 5218 sayılı Kanunun 1 inci maddesi ile değişik 3/8/2002 tarihli ve 4771 sayılı Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunla müebbet ağır hapis cezasına dönüştürülen terör suçluları ile ölüm cezaları ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasına dönüştürülen veya ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasına mahkûm olan terör suçluları koşullu salıverilme hükümlerinden yararlanamaz. Bunlar hakkında ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezası ölünceye kadar devam eder. |
TBMM başkanlığına hitaben başlatılan kampanyada şu ifadelere yer verildi:
“Terörle Mücadele Yasası (TMY) sebebiyle, insanlar siyasi düşüncelerinden dolayı özel mahkemelerde savaş hukuku yöntemleriyle yargılanmakta ve yine TMY kapsamında verilen cezaların infazında da ayrımcılığa maruz kalmaktadır.
“TMY kapsamına girmeyen cezalara baktığımızda; örneğin Mardin/Mazıdağ’a bağlı Bilge köyünde tam bir katliam yaşanmıştır ve 6’sı çocuk 16’sı kadın toplam 44 kişi yaşamını yitirmiştir. Olayla ilgili yargılama devam etmektedir. Ancak sanıkların tümü en ağır ceza olan 44 defa “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası” alsalar dahi, bu kişilerin cezası 40 yıl üzerinden infaz edilecektir.
"İdam hala yürürlükte"
“Oysa TMY kapsamındaki cezalarda (öldürmeyle sonuçlanmamış olsa bile), alınacak bir defalık “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası”nın infazı ömür boyu hapistir.
“TMY nedeniyle “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası”na mahkûm olan diğer hükümlüler gibi Tonguç Ok'un da ölünceye kadar hapiste kalması öngörülmektedir. Bu infaz sistemi insan onuruna, ceza ve infaz hukukunun mantığına aykırı olup idam cezasıyla eş bir uygulamadır. Yani Türkiye’de TMY kapsamında ceza alanlar için idam cezası hâlâ yürürlüktedir.”
Tonguç Ok'tan bianete
17 yıldır mahpus Ok’un Türkçe ve Kürtçe’ye kazandırdığı 17 eser bulunuyor. Türkiye Yazarlar Birliği’nin 2014 Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri Özel Ödülü’ne layık görülen Ok bianet’e de şu kartı yolladı:
Sevgili arkadaşlar
Gönderdiğiniz kitapları ve sıcak selamlarınızı bugün aldım. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Kendim ne zaman gelebilirim, bilemiyorum. Ama şimdilik gönül dolusu sevgi ve selamlarımı iletiyorum.
23 Haziran 2014
Tonguç Ok