Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Etkin Haber Ajansı (ETHA) çevirmeni Meşale Tolu'nun yargılandığı davanın ilk duruşması Silivri’deki İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Almanya vatandaşı Tolu, dünkü duruşmada “Hakkımdaki iddiaları kabul etmiyorum. ETHA'ya çevirmenlik yaptığım için polisin hedefi haline geldim” dedi.
Mahkeme heyeti dün akşamki ara kararında, Meşale Tolu’nun da aralarında bulunduğu altı kişi hakkında tutukluluğun devamına hükmederken, sekiz sanık tahliye edildi.
Davanın Çağlayan’daki İstanbul Adliyesinde devam etmesine karar verildi, gelecek duruşma 18 Aralık 2017’de.
Örgüt üyeliği ve propaganda suçlaması
İddianameye göre Meşale Tolu, “silahlı terör örgütüne üye olma” ve “terör örgütü propagandası yapmak” ile suçlanıyor.
Tolu'nun da aralarında olduğu 18 kişi “Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) üyeliği veya propagandasından” yargılanıyor.
Aleyhindeki deliller, iddianamede, “çok miktarda dijital malzeme, örgütsel kitap, dergi ve doküman” olarak sıralandı. Ayrıca, Suphi Nejat Ağırnaslı / Paramaz Kızılbaş’ın anmasına katılmakla da suçlanıyor.
İddianamede gizli tanık da yer alıyor.
“Eylül Kızılbaş” mahlaslı gizli tanık, Tolu’nun yargılanmaya başlamasından iki yıl önce, 22 Mayıs 2015’te verdiği ifadesinde “Meşale Tolu’yu tanımadığını, ancak tanımadığı Tolu’nun örgüt üyesi olduğunu” söylüyor.
Ne olmuştu?
Almanya vatandaşı Meşale Tolu, 30 Nisan 2017’de 2,5 yaşındaki çocuğu ile birlikte yaşadığı evine yapılan baskınla gözaltına alındı.
5 Mayıs'ta adliyeye sevk edilen Tolu, “örgüt üyeliği” suçlamasıyla İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı. Bakırköy Kadın Hapishanesinde.
Tolu'nun eşi Suat Çorlu da tutuklu yargılanıyor. Çiftin şimdi 3 yaşında olan çocuğu, dönüşümlü olarak kendileriyle cezaevinde.
Almanya Dışişleri: En kısa zamanda serbest bırakılmalı
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, duruşma öncesi Bild gazetesine yaptığı açıklamada, “Adil ve hukuk devleti ilkelerine uygun bir dava olmasını talep ediyoruz. Öncelikle de dava süratle sonuçlandırılmalı ve Meşale Tolu en kısa zamanda serbest bırakılarak, Almanya'ya dönebilmeli” dedi.
Gabriel, 22 Temmuz’da yaptığı açıklamada da, “Türkiye’de suçsuz Almanya vatandaşlarının tutuklandığını” söylemişti. Gabriel, aralarında Almanya vatandaşı Peter Steudtner’in de bulunduğu hak savunucularının, tutuklu gazeteci Deniz Yücel’in ve çevirmen Meşale Tolu’nun serbest bırakılmasını istemiş, “Türkiye politikalarının değişeceğini” açıklamıştı.
Almanya Dışişleri Bakanlığı, 5 Eylül 2017’de resmi internet sayfasındaki Türkiye ile ilgili seyahat uyarısını güncelledi ve Türkiye’ye gidecekleri “keyfi tutuklamalara karşı” uyardı.
Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın Eylül 2017 verilerine göre şu anda Türkiye'deki cezaevlerinde toplam 54 Almanya vatandaşı var, 11’i siyasi gerekçelerde tutuklu. Tutuklular arasında Die Welt gazetesinin Türkiye temsilcisi Deniz Yücel, insan hakları aktivisti Peter Steudtner ile çevirmen Meşale Tolu da var. (AS)
* Fotoğraf: DER SPIEGEL