Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında 31 kişi hakkında gözaltı kararı çıkartılırken, İstanbul'da aralarında dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir'in de bulunduğu dokuz kişi gözaltına alındı.
CNNTürk'ün haberine göre, gözaltına alınanlar, aramalar tamamlandıktan sonra sağlık kontrolünden geçirildi ve ilerleyen saatlerde uçakla Ankara'ya götürülecek.
Gözaltı kararı çıkanlar
Bir orgeneral, üç tuğgeneral, beş kurmay albay, üç kıdemli albay, 11 albay, iki binbaşı, iki yüzbaşı, bir astsubay ve üç başçavuş olmak üzere toplam 31 subay ve astsubay hakkında gözaltı kararı alındı.
Ankara: Emekli Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan, emekli Kurmay Albaylar Hüsnü Dağ, Arslan Daştan, Oğuz Kalelioğlu, Sezai Kürşatökte, Ahmet Nazmi Solmaz, emekli Kıdemli Albaylar Serdar Çelebi ve İbrahim Selman Yazıcı, emekli Albaylar Mustafa Kemal Savcı, Ziya Batur, Ruşen Bozkurt, Mehmet Şinasi Çalış, Aburrahman Yavuz Gürcüoğlu, İsrafil Aydın, Yahya Cem Özarslan, emekli Binbaşı Ahmet Aka, emekli Başçavuş Hamza Özaltun.
İstanbul: Emekli Orgeneral Çevik Bir, emekli Tuğgeneraller İdris Koralp ve Ünal Akbulut, emekli Albaylar Yüksel Sönmez, Eser Şahan, Cengiz Çetinkaya, emekli Binbaşı Salih Eryiğit, emekli Yüzbaşılar Orhan Nalcıoğlu ve Mustafa Babacan, emekli Başçavuşlar Necdet Batıran ve Aydın Karaşahin.
Çanakkale: Emekli Astsubay Ahmet Tarık Yelkenci
Niğde: Emekli Kıdemli Albay Ümit Şahintürk
Eskişehir: Emekli Albay Alican Türk
Yüksel: Evimde arama yok
Eski Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Savcısı Nuh Mete Yüksel, operasyon kapsamında evinde arama yapıldığı haberlerini yalanladı.
Yüksel, "Bana intikal eden bir şey yok. Evimde arama da yok" dedi.
HSYK Başkanvekili: Devlette devamlılık esastır
Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Ahmet Hamsici, Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında 31 kişi hakkında gözaltı kararı olduğunu doğruladı.
Hamsici, basın mensuplarıyla düzenlenen tanışma toplantısında 28 Şubat operasyonuyla ilgili soruları yanıtladı.
Hamsici "28 Şubat sürecinde Genelkurmay'da brifing alan hakim ve savcılarla ilgili resen bir inceleme başlatacak mısınız?" sorusuna böyle bir düşünceleri olmadığı yönünde yanıt verirken devlette devamlılığın esas olduğunu söyledi.
"Bu husus dönemin HSYK'sında konuşulmuş, tartışılmış, herhangi bir sorun olmadığı kanaatine varılmış. Dolayısıyla tekrar 'Haydi gelin bakalım, yeniden buna bakalım' demek düşünülemez"
"Ancak somut olarak bir şikayet gelir ve 'şu, şunu yapmıştır' diye önümüze delil koyarlarsa o ayrıca değerlendirilir. Ama bunun dışında 'O dönemin hakim ve savcılarıyla ilgili inceleme yapalım' demek düşünülemez."
Bir, "Batı Çalışma Grubu" kurucularından
MGK bildirisi yayınladığında Genelkurmay 2. Başkanı olan Çevik Bir, Ağustos 1999'da 1. Ordu Komutanlığından emekli oldu. Bir'in, ordu içindeki "Batı Çalışma Grubu"nun kurucularından olduğu ortaya çıkarıldı. Grup, "irticai faaliyette bulunanları" fişliyordu. Bir, 2009 yılında Ergenekon soruşturması kapsamında zamanın savcısı Zekeriya Öz'e ifade vermişti.
"Çuval Vakası'yla tanındı
Irak'ın Süleymaniye kentine 4 Temmuz 2003'te baskın yapan Türkiye askerlerinin başına çuval geçirildiği olaylar sırasında Özel Kuvvetler Komutanı Yardımcısı Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan'dı. Bölgeye giderek olayları Ankara'ya rapor eden üst düzey yetkili olarak adı basına yansımıştı. Kılıçarslan, Ağustos 2006'da Ankara Merkez Komutanlığı görevinden emekliye ayrıldı.
28 Şubat'ın kısa özeti
28 Şubat 1997'de Milli Güvenlik Kurulu (MGK) hükümetin uygulamalarını eleştiren ve "irticai faaliyetlere karşı" mücadele çağrısı yapan 18 maddelik bir bildiri yayınladı.
Refah Partisi (RP) ve Doğruyol Partisi (DYP) koalisyonu iktidardaydı. RP Genel Başkanı ve başbakan Necmettin Erbakan 18 Haziran'da istifa etti.
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, iki parti arasındaki protokolü dikkate almayarak yeni hükümeti kurma görevini başbakan yardımcısı, DYP başkanı Tansu Çiller yerine Anavatan Partisi (ANAP) genel başkanı Mesut Yılmaz'a verdi.
Basında 1 Mart 1997'de "Radikal dinci faaliyetlere ilişkin MİT raporunun ele alındığı tarihi MGK toplantısı" diye geçen toplantıya şu adlar katılmıştı:
Demirel, Erbakan, Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, Çiller, Milli Savunma Bakanı Turhan Tayan, İçişleri Bakanı Meral Akşener ve kuvvet komutanlarının yanı sıra Dışişleri Müsteşarı Onur Öymen, MİT Müsteşarı Sönmez Köksal, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Necdet Seçkinöz, MGK Genel Sekreteri Orgeneral İlhan Kılıç, Emniyet Genel Müdürü Alaaddin Yüksel, Olağanüstü Hal Bölge Valisi Necati Bilican, Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral Çetin Taner ve MGK Genel Sekreter Başyardımcısı Korgeneral Necdet Timur.
12 Temmuz'da ANAP, Demokratik Sol Parti (DSP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) koalisyonu kuruldu.
MGK bildirisinde belirtildiği şekilde 14 Ağustos'ta zorunlu temel eğitim sekiz yıla çıkarıldı. İmam Hatip liseleri de dahil, meslek liselerinin ortaokul bölümleri kapatıldı.
Yargıtay başsavcısı Vural Savaş, 21 Mayıs'ta RP aleyhine kapatma davası açtı. Anayasa Mahkemesi 18 Ocak 1998'de RP'yi kapadı; partinin mallarına el konuldu; Erbakan ve altı partiliye beş yıl parti üyeliği yasağı geldi. (EKN/EÜ/AS)