Rize İdare Mahkemesi, Artvin'in Cerattepe bölgesinde çıkarılması planlanan bakır madeni projesinin Çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporu olumlu kararını iptal etti.
Yeşil Artvin Derneği, 280 kişiyle Mehmet Cengiz’e ait Eti Bakır İşletmeleri tarafından çıkarılması planlanan bakır madeni projesinin ÇED olumlu kararına karşı dava açmıştı.
Dünyanın en zengin bitki örtülerinden birine sahip olan Cerrattepe’de uzun süredir halk nöbet tutuyordu.
Heyelan riski var
Avukat Bedrettin Kalın, 20 yıldır madene karşı mücadele veren halkın çok mutlu olduğunu ancak mücadelenin bitmediğini söyledi.
"Bu bölgede 4406 hektarlık alana maden ruhsatı verildi. Söz konusu proje bunun 38 hektarlık bölümü. Yanında da açık işletme altın arama için Eti Bakır başvuru yaptı ama halkın tepkisi üzerine geri çekti. Yani burada küçük küçük projelerle açık bir maden işletmesi yapılmak isteniyor.
"Cerratepe bölgesi şehir merkezinin tepesinde yer alıyor. Yüzde 80 eğim var, bu da heyelan riski yaratıyor. Artvin'in tüm içme suları Cerrattepe'den geliyor, madencilik faaliyeti suyu tamamen bitirecek. Madenden çıkan tozlar şehrin üzerine yağacak.
Bilirkişi maden bitirir demişti
"Hemen altında Kafkasör Turizm Koruma ve Geliştirme alanı var. Yanında Hatina milli parkı var, Türkiye'deki en önemli 41 alandan biri. Yine kent ormanı ve kayak merkezi mevcut. Yani bu bölgede birçok ekolojik alanı bir arada barındıran bir bölge burası.
"2 bin bitki türü, 124 endemik tür, yüzlerce hayvan türü var. Zaten bilirkişi raporunda da bu bir tercih meselesi, madencilik yapılırsa Artvin'in belli bölgelerinin buradan taşınması gerekir ya da madencilikten tümde vazgeçilmesi gerekir dendi. Biz de yıllardır bunu söylüyorduk, madencilik burası için bir varlık yokluk meselesi.
"Mahkemenin gerekçeli kararı gelince, eğer 'madencilik yapılamaz' derse, bir daha buraya maden yapamazlar. Aksi takdirde hukuk mücadelemize devam edeceğiz."
20 yıllık mücadele
Bölgede ilk kez 1987'de sondajlar yapılmış. 90'lı yıllarda ilk galerinin açılması ile halk tepki göstermiş. 1995'te de Yeşil Artvin derneği kurulmuş. 20 yıldır mücadele ediliyor.
2005'te maden ruhsatları iptal edilmiş, 2009'da Danıştay'ca onanmış. 2012'de ise yeniden Cerattepe ve Genya’nın içinde olduğu alanlar Özaltın İnş. Tic.ve San. A.Ş.’ye verilmişti. Özaltın’ın Cengiz İnşaat adına bu ihaleyi aldığı ortaya çıkmıştı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2013 yılında firma tarafından ikinci kez hazırlanan ÇED Raporu’na olumlu görüş vermişti. (NV)