Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa (İÜC) Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, üniversitenin İç Hastalıkları Amfileri Binası'nda basın açıklaması yaptı, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin büyük bölümünün faaliyetlerinin durdurulacağını söyledi.
Son depremlerden sonra betonarme bina stokunun değerlendirilmesi amacıyla Rektörlük tarafından geçen hafta başında üniversitenin İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden oluşan bir heyetin görevlendirildiğini, Cerrahpaşa Yerleşkesi'ndeki tüm yapıların değerlendirildiğini dile getiren Aydın, şu bilgileri verdi:
“Yapılan değerlendirme neticesinde, tüm dahili ve cerrahi bilimleri içerisinde barındıran, toplam 17 ayrı binadan oluşan Monoblok binalar kompleksi ile Uğur Derman binası, yemekhane binası ve öğrenci yurt binalarının emniyetle hizmeti yerine getirecek güvenlik seviyesine sahip bulunmadığı ve bu binaların risk taşıdığı tespit edilmiştir. Bu nedenle, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin ana omurga yapısını oluşturan yaklaşık 105 bin metrekarelik kapalı alan hizmete devam edemeyecektir.”
“Erişkin hasta kabulü ve ameliyatlar durduruldu”
Rektör Aydın, şu andan itibaren Acil ile Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Birimi haricindeki birimlerin devre dışı kalacağını belirtti:
“Dahili ve cerrahi bölümlere ait toplam 800 hasta yatağı, 32 ameliyathane, yoğun bakım, kemik iliği ve diyaliz üniteleri, karaciğer ve böbrek nakil merkezi, ayaktan sağlık hizmeti veren 117 birim ve ünite, ileri düzey robotik cerrahi merkezi, endoskopi üniteleri, ileri düzey girişimsel ve tanısal görüntüleme üniteleri ile birlikte tüm erişkin ayaktan ve yatan hasta kabulü ve tüm ameliyatlar durdurulmuştur.”
75 bin metrekareIik alanda faaliyetlere devam
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin bundan böyle çelik konstrüksiyon yapılar, tarihi tescilli yapılar ve güvenlik riski bulunmayan betonarme yapılardan oluşan yaklaşık 75 bin metrekareIik kapalı alanda faaliyetlerine devam edeceğini aktaran Aydın, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu alanlar, kısa süre içerisinde düzenlenerek Cerrahpaşa'da kısıtlı da olsa ayaktan hasta hizmetine yeniden başlanacaktır.
Acil, medikal onkoloji ve radyasyon onkolojisi alanlarında sağlık hizmetleri, imkanlar ölçüsünde devam edecektir.
Çocuk sağlığı ve hastalıkları, ayaktan ve yatan sağlık hizmetleri, bu durumdan etkilenmeyecek ve faaliyetlerine devam edecektir.”
4 bin 500 öğrenci de etkilenecek
Aydın, tıp fakültesinin uygulama alanı olarak kullanılan, üniversitenin diğer birimleri olan Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunun yaklaşık 4 bin 500 öğrencisinin, bu süreçten etkileneceğine dikkati çekti.
Haseki Kardiyoloji Enstitüsü Hastanesi
Benzer bir durumun Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden tamamen bağımsız çalışan ve diğer özel branş hastaneleri olan Haseki Kardiyoloji Enstitüsü Hastanesinde de yaşandığını anımsatan Aydın, şunları söyledi:
“İki hafta önce ayaktan ve yatan hasta hizmeti durdurulmuştu. Bu hastanemiz için de ilgili mercilerden, geçici süreyle kullanılmak üzere Bahçelievler Devlet Hastanesinin uygun olan servisleri ve anjiyo üniteleri ile aynı ilçede yer alan İstanbul Fizik Tedavi Eğitim ve Araştırma Hastanesinin ek hizmet binası talep edilmiştir. Halen kardiyoloji alanında Türkiye'deki en fazla sayıda tıpta uzmanlık öğrencisine eğitim hizmeti veren Haseki Kardiyoloji Enstitüsü Hastanesi, bu iki alan içerisinde yer alarak hizmetlerine devam edecektir.” (AS)