İstanbul'un ilk çocuk kalp anjiyo ünitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde açıldı. Emekli hemşire Mediha Engizer'in bağışıyla açılan ünitenin açılışına İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Papila ve Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Sorumlusu Pediatrik Kardiyolog Prof. Dr. Levent Saltık da katıldı.
Saltık, her 100 çocuktan birinin doğuştan kalp hastalığı bulunduğunu belirterek, anjio yöntemi ile bunu kesin olarak teşhis edebildiklerini söyledi.
İÜ Haber Ajansı'nın haberine göre, çocuklarda 2 binden fazla farklı kalp hastalığı görüldüğünü belirten Saltık, doğar doğmaz bebeklere bile anjio yapabildiklerini ifade etti. "Anjio ile hastanın damarından girerek kalpte karıncıklar arasındaki deliği kapatabiliyoruz. Halen bu ameliyat için 100 hasta çocuğumuz bekliyor.”
Hala eksikler olduğunu belirten Saltık öncelikli olarak bir anestezi uzmanı ve solunum cihazı gerektiğini söyledi. "İstanbul'da her yerde, çoğu özel hastanede anjiyo ünitesi var ama hepsi erişkinler için. Çünkü çocuk para etmiyor, kâr getirmiyor. Bir çocuk anjiyosu süresinde üç erişkin anjiyosu yapılıyor."
Acıbadem Hastanesinin web sitesinde yer alan bilgilere göre doğan her bin çocuktan 8'inde doğumsal kalp hastalığı saptanıyor. Bu rakam canlı doğumların yaklaşık yüzde 1'i. Türkiye'de her yıl 12-13 bin bebek kalp anomalisi ile doğuyor.
Çoğu kez hastalığın nedeni bilinmemekle birlikte hamilelik döneminde kullanılan bazı ilaçlar, alkol, uyuşturucu, röntgen ışınına maruz kalma, akraba evliliği, annenin diabetik olması bebekte kalp kusuru oluşma riskini artırabilir. Çocuklardaki kalp hastalıkları bugün gerekli teşhis ve tedavi imkanlarına erişim sağlandığında büyük oranda tedavi edilebiliyor.(EÜ)