* Eylemden fotoğrafları görüntülemek için tıklayın.
Çernobil faciasının 25. yılında İstiklal Caddesi'nde yürüyen iki bine yakın kişi, "25 yıldır her gün ölüyoruz" derken, yürüyüşün sonunda Çernobil faciası nedeniyle kendileri ve yakınları kanser olan Karadenizliler tanıklıklarını Galatasaray Meydanı'nda anlattı.
Kara: Kanserle mücadele ettim; şanslıyım ki yaşıyorum
Nükleer santral yapımı planlanan şehirlerden biri olan Sinop'tan gelen Ümit Kara, "Radyoaktif ışıklara maruz kalmış, kansere karşı mücadele etmiş birisiyim. Ben şanslıyım, yaşıyorum. Tüm Türkiye'nin radyasyon yayan santral ve silahlara isyan etmesini diliyorum" diye konuştu.
Alataş: Teyzemi kanser nedeniyle üç hafta önce kaybettik
20 gün önce bir yakınını kanser nedeniyle kaybeden Funda Yeliz Alataş ise şunları söyledi:
"Burada Çernobil'in 25. yılını lanetliyoruz. Henüz 20 gün önce teyzemi kaybettim. Dört yıldır mücadele ediyorduk; teyzem inatçıydı, direndi ama kaybetti. Acımız henüz çok taze olmasına rağmen bugün burada olmam gerekliydi. Bir insanın gözünüzün önünde eriyip gitmesi ve bir şey yapamamanız..."
"Hastaneler teyzem için'ağrıları psikolojiktir' dediler, para döküp özel hastanelere gidince 10 ay ömrü kaldığını öğrendik; üç ay içinde kaybettik."
"Kars'tan Bulgaristan'a kadar tüm Karadeniz kıyılarında her aileden kanser vardır. Çernobil'e lanet, nükleere hayır diyorum."
Erbaş: Hangi Karadenizliyi çevirseniz, benzer hikayeleri vardır
Çernobil faciası ardından babasını kaybeden Artvinli Ebru Erbaş ise "Arkadaşın dediği gibi, benim babam da gözümün önünde eriyip gitti. Çernobil'den açığa çıkan radyasyon bulutlarına, Karadeniz dağları siper oldu. Burada Karadenizliler var, kimi çevirip sorsanız size benzer şeyler anlatacaktır" dedi.
25. yılda, 25 gün boyunca, 25 Çernobil tanıklığı paylaşılacak
Karadeniz İsyandadır Platformu, facianın 25. yılında, Çernobil'den etkilenen 25 kişinin tanıklıklarına gün gün karadenizisyandadir.org sitesinde yer verileceği de duyurdu. (EÇ/BB)