Türkiye'deki 56 Çerkes derneğinin çatı örgütü Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) Çankaya Köşkü'nde görüştükleri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, Çerkesçe (Adıgece ve Abazaca) yayın taleplerini iletti.
Dün (5 Ocak) yapılan görüşmeye KAFFED Başkanı Cihan Candemir, Federasyon Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Taymaz, Genel Sekreteri Rahmi Aksu ve Genel Koordinatörü Cumhur Bal katıldılar.
KAFFED TRT'den yayın, üniversiteden eğitim istedi
KAFFED heyeti, "Türkiye'de yaşayan 6 milyon Çerkesin de kendi ana dillerinden yayın zevkini yaşamak istediğini" söyleyerek, üniversitelerde Kürtçe için düşünülen dil ve edebiyat bölümleri ile enstitülerin Kafkas dilleri için de açılmasını istedi. Çerkesler, bu bölümler için de, Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) Kürtçe için düşündüğü Ankara ve İstanbul üniversitelerini işaret etti.
Cumhurbaşkanıyla, güncelikli sorunlar olarak Abhazya'ya doğrudan seyahat imkanı sağlanması, TRT'de Çerkesçe yayınların yer alması ve üniversitelerde Adıge-Abhaz Dili ve Edebiyatı bölümlerinin açılması gibi konular paylaşıldı.
TRT'de Adıgece ve Abazaca yayın istendi
TRT 6'nın "Çok Dilli Kanal" olarak Kürtçe yayına geçmiş olmasını "memnuniyet verici" bulan temsilciler, taleplerini şu şekilde dile getirdiler:
"TRT'nin radyo ve televizyonlarında Adıge ve Abaza dillerinde yayınlara başlamasını, yayınların herkesin izleyebileceği akşam saatlerinde olmasını ve bu programların hazırlanmasında Kafkas Dernekleri ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapılmasını talep ediyoruz. Bunun yapılmasıyla TRT gerçek anlamda çok dilli yayın yapan bir kurum olacak, Türkiye'de kültürel zenginliğin ve toplumsal hoşgörünün artmasına katkıda bulunacaktır."
Edinilen bilgiye göre, Çerkezler'in taleplerini dinleyip not alan Cumhurbaşkanı Gül, "Bütün bu taleplerinizi arkadaşlarımızla birlikte değerlendirip, gereken neyse onu da yaparız" dedi.
Cumhur Bal konuyla ilgili bianet'e, "Kürtçe yayına da başlayan TRT 6, bir çok dilli kanal olarak Kürtçe dışında da yayın yapmalı, 6 milyon Çerkesin kendi ana dillerinden yayın izleme zevkini, doyurucu ve tatminkar şekilde sağlamalı" dedi.
Çerkezce yayın taleplerinin hiçbir biçimde Kürtçe veya başka dillere sağlanan hakka bir "misilleme" olmadığını, Cumhurbaşkanıyla randevu talebinin Ekim 2008'de sunulduğunu vurgulayan Bal, "Yayınlarla ilgili taleplerimiz yeni değil. Kürtçe veya başka bir yayınla da ilgisi yok, misilleme de değil. Amaç pişmiş aşa su katmak değil. O kadar dil konuşuluyorsa bir ülkede, kaldırabilecekleri kapasitede, tüm kesimlerin sesi yansıtılmalı" diye konuştu.
Bayat haberle yayın özendirilemez
TRT 3'de Çerkesçe yayının da perşembe günleri saat 7.00'ye alındığını anımsatan Bal, Haziran 2004'ten itibaren haftada yarım saat yayımlanan Çerkezceye ilginin, bir hafta öncenin bayat haberlerine yer verilmesi ve Çerkezlerin kültür ve gelenekleriyle ilgisi olmayan yayınlar nedeniyle olmadığını, bu yayının özendirilmesi gerektiğini söyledi. (EÖ)