Bugün Çerkes Soykırımı’nın 149. yıl dönümü. 21 Mayıs 1864’te Çarlık Rusyası tarafından soykırıma uğrayan ve sürgün edilen Çerkesler bu akşam 20.00’de Taksim’de buluşacaklar. Barış ve Demokrasi Partisi (HDK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ile Yeşiller Sol Gelecek Partisi de Çerkes Soykırımı ile ilgili açıklama yaparak acılarla yüzleşme mesajı verdi.
BDP: Yüzleşme ve hesaplaşma kaçınılmazdır
“21 Mayıs 1864’te Çerkeslerin büyük bir kısmı çok kısa bir sürede anayurtlarından korkunç koşullarda sürgün edildi, üçte biri sürgün yollarında açlık ve hastalıktan hayatını kaybetti. Ürdün’e, Suriye’ye, Mısır’a, Filistin’e, Lübnan’a, Balkanlara dağıldılar. Ancak aradan geçen bunca zamana ve tüm baskılara rağmen, Çerkesler varlıklarını ve kimliklerini koruyorlar.
“Bu önemli gün; sıradan bir anma veya dert yanma günü değil, sürgünü, ve soykırımı ve bütünlüklü olarak ele alıp, direnme ve dayanışma bilincimizi en fazla açığa çıkarmamız gereken bir haykırma ve hesaplaşma talebi günüdür. İnsanlığın bundan sonra bu gibi katliam ve soykırımlara uğramaması için geçmişle yüzleşmesi ve hesaplaşması kaçınılmazdır.”
Yeşiller ve Sol Gelecek: Rusya soykırımı tanımalı
"1864 Sürgünü hem önce hem de sonra gerçekleşen, bugün bilinçsizce hepsine Çerkes dediğimiz farklı Kuzey Kafkas kavimlerinin Anadolu’ya göçleriyle devam etti. Hem Anadolu’nun o günden bugüne gelen tarihi hem de Osmanlı ve ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin asimilasyoncu siyasetleri, çoğunluğu tarihsel anavatandan uzakta, Türkiye ve Ortadoğu coğrafyasında yaşayan Çerkesleri kendi kimliklerinden uzaklaştırdı. Tektipçi ulus devlet yaklaşımı, Çerkeslerin ve diğer Kuzey Kafkasya halklarının farklı etnik kimlikten gelmelerini, farklı dillere sahip olmalarını kabullenmek istemedi. Çerkesler buna rağmen direndiler ve bugün dillerini öğretebilmek, tarihlerine ve kültürlerine sahip çıkabilmek istiyorlar.
"Çerkeslerin bu konudaki duyarlılığını paylaşıyor ve Rusya Federasyonu’nu, Çerkes Soykırımı’nı tanımaya çağırıyoruz. Aynı doğrultuda, Türkiye’deki Çerkeslerin kendi dilleriyle eğitim ve yayın yapabilme taleplerinin karşılanmasını istiyoruz. Ortak tarihimizin ve bu topraklardaki yaşamı birlikte var etme mücadelemizin üzerimize yüklediği sorumlulukla, ‘alanlarda birleş, soykırımla yüzleş!’ diye haykıran Çerkeslerin yanında olduğumuzu belirtiyoruz. Soykırıma maruz kalan her Çerkes ve Kuzey Kafkasyalı’nın anısı önünde saygıyla eğiliyoruz."
HDK: Asimilasyona rağmen kimliklerini yaşattılar
"Ürdün'e, Suriye'ye, Mısır'a, Filistin'e, Lübnan'a, Balkanlara dağılan Çerkesler tarihin büyük acılar çekmiş halklarından biridir. Sürgün edilen halkın bir bölümü de bugün Türkiye yurttaşı. Ancak Çerkesler de birçok halk gibi inkarın, asimilasyonun ve baskının kurbanı oldu. Türkiye'nin tekçi zihniyetinin, 'tek dil', 'tek kimlik', 'tek ulus' kurbanlarından biri de Çerkes halkı. Dil, kimlik, kültür, anadilde eğitim haklarından mahrum bırakılan Çerkesler, asimilasyondan en fazla etkilenen halklardan biri. Dillerini, kültürlerini ve kimliklerini kurdukları dernekler, vakıflar, çıkardıkları gazete ve dergilerle yaşatmaya çalışıyor." (EA)