Beyaz Adımlar Platformu, yargı kararlarının uygulanmasını, madenin derhal kapatılmasını isterken, bu kararın Bergama ve Eşme'deki altın madenciliği işletmeleri için de emsal oluşturduğunu açıkladı.
Mahkeme, esastan kararın beklenmesi halinde, madenin faaliyete başlamasıyla ortaya çıkacak maddi ve manevi zararların telafi edilemeyeceğine, bu nedenle, insan sağlığı ve çevrenin korunması adına yapılan yargısal denetimin de işlevsiz kalacağına değindi; yürütmenin durdurulması kararını bu gerekçelere dayandırdı.
Esasa ilişkin karar henüz verilmiş değil. Davayı, Artvin Barosu Başkanlığı, ruhsat ve izinleri veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'yla Artvin Bakır İşletmeleri A.Ş.'ye karşı açmıştı.
Beyaz Adımlar: Yargı kararı yaşam hakkıyla ilgili; derhal uygulansın
Mahkeme kararının ardından bir açıklama yapan, 15'i aşkın sivil girişimin oluşturduğu Beyaz Adımlar Platformu, Cerattepe'de madencilik yapılmasının sakıncalarını şöyle özetliyor:
"* Maden işletmesi, daha önce milli park ilan edilen Hatila Vadisi'nin ile turizm alanı olan ve her yıl geleneksel boğa güreşlerinin yapıldığı Kafkasör Yaylası üzerine kurulmuştur.
* Hatila Vadisi'nde, dünyada ender bulunan bitki türleri vardır ve maden sahası açılırken binlerce ağaç şimdiden yok edilmiştir.
* Artvin'e kuş uçuşu 4 km uzaklıktaki maden sahası aynı zamanda Artvin'in su ihtiyacını karşılayan tepeler üzerine kurulmuştur. Şimdiye kadar içme sularına olan etkisi ile ilgili yetkili makamlara yapılan başvurulara ise hiçbir yanıt alınamamıştır.
* Adeta kentin çatısı mevkisinde kurulan madene, yörenin heyelan bölgesi olduğu dikkate alınmadan işletme izni verilmiştir. Olağan koşullarda heyelan riski olan bir alan madencilik faaliyetine açılmıştır.
Erzurum İdare Mahkemesi ülkemizin doğal ve çevresel değerleri, yurttaşlarımızın yaşam hakkı ile ilgili tarihi bir karar vermiştir.
Bu karar sadece Artvin için değil, Bergama ve Eşme başta olmak üzere çevreye ve insan sağlığına zarar veren tüm maden işletmeleri için de emsal teşkil etmektedir."
Platform, "öncelikle Artvin Valisi olmak üzere, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Çevre ve Orman Bakanı ve yetkilileri" yargı kararının gereğini yerine getirmeye ve çevreye verilen zararların bir an önce giderilmesi için harekete geçmeye çağırdı.
Platform, şu örgütlerden oluşuyor:
Ankara 78'liler Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği, DİSK Genel-İş, DİSK-Dev-Maden Sen,, Ekoloji Kolektifi, Halkevleri, İnsan Hakları Derneği, KESK-ESM, ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası, TMMOB Metalürji Mühendisleri Odası, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Türk Tabipler Birliği (TK)