Artvin Valiliği, Kafkasör Yaylası Cerattepe mevkiinde madencilik yapılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu’ raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davanın karar duruşması öncesinde, miting ve basın açıklaması gibi eylemleri yasakladı.
Cerattepe’de madencilik ile ilgili karar duruşmasının 19 Eylül’de yapılacağı açıklanmıştı.
Valiliğin internet sitesinden yapılan açıklamada kararın, 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu’nun 11’inci maddesi, 2911 sayılı kanunun 17’inci maddesi, 5442 sayılı kanunun 11’inci maddesi hükmü uyarınca İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 14/09/2016 tarihli ve 6291 sayılı yazısı gereği alındığı belirtilerek şu ifadeler kullanıldı.
"Mevcut huzur ortamının devamı, kamu düzeninin bozulmaması ile vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla her türlü yürüyüş, basın açıklaması, toplantı, miting, çadır kurma, oturma eylemi, stant açma, afiş, pankart, bildiri vb. türündeki tüm etkinlikler, bu etkinlikler öncesi, sırası ve sonrasında oluşabilecek şiddet hareketleri gerekçesi ile 19.09.2016- 19.10.2016 tarihleri arasında yasaklanmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."
Yeşil Artvin Derneği'nden çağrı
Yeşil Artvin Derneği duruşma gününün yaklaşması ile birlikte maden şirketinin kamuoyunu yanıltma, tehdit ve korkutma çabalarının arttığını duyurdu.
“Bir hukuk devletinde yargılama ayrım gözetmeksizin bütün vatandaşlara açıktır. Türk Milleti adına karar veren mahkemelerin duruşmalarının da halka kapatılması yasal olarak mümkün değildir. Sadece davalara taraf olanların değil bütün ulusun duruşmalara katılma hakkı vardır. ‘Yargılamanın aleniyeti’ ilkesinin gereği de budur.”
Dernek herkesi Rize İdare Mahkemesi’ndeki duruşmayı izlemeye, “kamu yöneticilerini ve güvenlik güçlerini adil yargılama ve yargıya ulaşım hakkını temin etmek üzere göreve” çağırdı.
Cerattepe mücadelesi
Dünyanın en zengin bitki örtülerinden birine sahip Cerattepe, Kafkasör Yaylası ve Genya Dağı'nda halk yıllardır yapılmak istenen altın, bakır, çinko, gümüş madenciliğine karşı halk 20 yıldır mücadele ediyor.
Madencilik yapmak isteyen Cengiz Holding mahkemenin ÇED raporunu iptal kararına rağmen bir kez daha ÇED olumlu kararı aldı. 751 kişinin imzasıyla bu rapora karşı da dava açıldı. 21 Ocak 2015’ten beri bölgede halk nöbet tutuyor.
17 Şubat’ta ve ilerleyen günlerde güvenlik güçleri sahaya girmek istedi, direnen halka saldırdı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cerattepe’den bir heyetle görüşerek maden çalışmasının mahkeme süreci sonuçlanan kadar durdurulduğunu belirtti.
15 Mart’ta bölgede bilirkişi incelemesi yapıldı.
Cengiz Holding Akkuyu nükleer santrali, 3 havalimanı, Ilısu Barajı gibi birçok tartışmalı projenin ortaklarından. (YY)