Üç GSM operatörüne ait 110 milyon numaranın, 708 TL karşılığında bir CD içinde 1M Net-Pa adlı şirketçe pazarlandığı öne sürüldü.
Radikal gazetesinin haberine göre, CD'de bir operatörün abonelerinin yaşadığı şehirden yaşına kadar pek çok kişisel bilgisi de yer alıyor. Haberde, özel bilgilerin internete nasıl sızdığının bilinmediği, cep telefonu sahiplerinin dolandırıcılık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ifade edildi.
"Türkiye GSM Rehberi" adı verilen veri tabanını, 1M Net-Pa adlı şirket satıyor. Şirket, bir CD içinde kurye ile alıcının ayağına kadar ulaştırdığı rehberin "operatörlerin veritabanından alındığı" iddiasında.
Rehberde, iki GSM operatörünün faturalı ve faturasız tüm kayıtlı numaraları bulunurken, bir operatörün ise abonelerine ait yaşadığı şehir, adresi, yaşı, ilgi alanları gibi tüm kişisel bilgileri yer alıyor.
"Türkiye GSM Rehberi"nin içinde iki klasör yer alıyor. Bir klasörde sadece abone numaraları bulunuyor. Diğer klasörde ise numaraların profesyonel kullanımı için özel bir program yer alıyor. Bu programda abonelerin numaralarının yanı sıra adı, soyadı, yaş, cinsiyet, yaşadığı bölge, fatura adedi ve tutarları da var.
Dolandırıcılık aracı olabilir
Gazetede, "rehber ile neler yapılabileceği" bilgisi de yer alıyor:
* Bankalar, mağazalar ve marketler, reklam amacı ile hedef kitlelerine yönelik mesaj veya sesli arama yapabilir.
* Taciz aracı olarak veya kontör dolandırıcılığında kullanılabilir.
* Toptan tedarikçiler, hedefledikleri bölgedeki şirketler ile bağlantıya geçebilir.
Radikal gazetesi, rehberdeki bazı numaraları test ederek listenin doğru olduğunu yazdı. Geçen yıllarda GSM sektöründe bilgilerin sızdırılması ile ilgili bazı iddialar üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) cezalar kesmişti.
Toplamak, yaymak, kaydetmek suç
2004'te Bilgi Teknolojileri ve İletişimi Kurumu tarafından düzenlenen "Telekomünikasyon Sektöründe Kişisel Bilgilerin İşlenmesi ve Gizliliğinin Korunması Hakkında Yönetmelik"te; kişisel bilgilerin toplama, kaydetme, hazırlama, yükleme, uyarlama, değiştirme, geri çağırma, danışma, kullanma, aktarma yoluyla açığa vurma, yayma, erişilebilir hale getirme, düzenleme, birleştirme, engelleme, silme gibi uygulamaların suç olduğu belirtiliyor. (AS)