Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre görüşmelerinin 25 Şubat’a kadar ara verildiğini açıkladı.
Mistura: Ciddi miyiz?
Mistura, “Suriyeli muhalifler”in oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) ile bir araya geldikten sonra açıklama yaptı.
“Görüşmelere ara verilecek ve bir sonraki görüşmeler 25 Şubat'ta yapılacak. Yine sonuçsuz bir Cenevre görüşmesi yapmak için mi buradayız, yoksa Suriye'nin geleceğini, siyasi süreci, yeni anayasayı, seçimleri konuşurken ciddi miyiz? Suriye halkı bu görüşmeleri yaparken bir çözüm üretmemizi bekliyor. Dürüst olmak gerekirse henüz bunu görmedim ve görüşmelere yeniden başlayabilmek için bir ara verilmesi gerek."
Hicab: İnsanı durum şartları yerine gelmeli
Suudi Arabistan destekli olduğu genel kabul gören Müzakere Yüksek Komisyonu Koordinatörü ve eski Suriye Başbakanı Riyad Hicab, Cenevre'deki Suriye görüşmelerinin askıya alınmasının ardından, talepleri karşılanmazsa 25 Şubat'ta yeniden başlaması planlanan görüşmelere katılmayacaklarını söyledi.
Hicab, Rusya'nın hava saldırılarını iki katına çıkardığını ve Türkiye-Suriye sınırındaki mülteci kampını hedef aldığını hatırlatarak "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararında insani duruma ilişkin 12. ve 13. maddeler yerine getirilmezse görüşmelere katılmayacağız" şeklinde konuştu.
29 Ocak'ta başladı
Barış görüşmeleri cuma günü Beşar Esad yönetiminin temsilcileriyle başladı. Suriye yönetimi delegasyonuna Suriye'nin BM Büyükelçisi Beşar el Caferi liderlik ediyor.
1 Şubat pazartesi “Suriyeli muhalifler”in oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi de görüşmlere katıldı, Mistura ile görüşme gerçekleşti.
Fransa Dışişleri Bakanlığı, Cenevre'de devam eden Suriye görüşmelerinde Suriye rejiminin muhatabının Riyad merkezli muhalifler olduğunu bildirildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Başkan Barack Obama’nın IŞİD Karşıtı Küresel Koalisyon Temsilcisi Brett McGurk’un, geçtiğimiz hafta sonu Kobani'yi, "DAEŞ’e karşı verilen mücadeledeki gelişmeler bağlamında" ziyaret ettiğini bildirdi.
Misturai Cenevre'deki Suriye görüşmelerine katkıda bulunmaları için Suriyeli kadın ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerine davet mektubu göndereceği bildirildi.
PYD katılmadı
Türkiye’nin baskısının da etkisiyle toplantıya çağrılmayan PYD, çıkacak sonuçları tanımayacağını açıklamıştı.
Suriye Demokratik Meclisi'nin eş başkanı Heysem Menna'ya toplantı için şahsi davetiye gitmiş ancak Menna, Kürtler olmadan toplantıya katılmayacağını açıklamıştı.
Ateşkes ilk hedef
Görüşmelerin gündemini 14 Kasım'da Viyana'da belirlenen ve 18 Aralık'ta BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye ilişkin 2254 nolu kararıyla kabul edilen yol haritasının hayata geçirilmesi oluşturuyor.
Bu karara göre, paralel şekilde yapılacak görüşmelerde öncelikler kapsamlı bir ateşkese varılması, insani yardımların teslimi ve IŞİD tehdidi ile mücadele olacak.
Suriye'de seçimlerle son bulacak geçiş dönemini de içeren bir anlaşmaya varılması ise nihai hedef olarak belirlendi. (NV)
* Bu haberde Anadolu Ajansı'ndan yararlandık.
** Fotoğraf: AA