“Cenazelerimiz 11 gündür soğutucu aracın içinde bekletiliyor. Biz de onları bekliyoruz. Şu ana kadar başvurduğumuz yerlerden cevap alamadık. Aileler olarak karar verdik, cenazelerimizi topraklarına götürmek için elimizden geleni yapacağız.”
Mağdur Cin sınırın diğer tarafında, Rojava’da İslam Devleti’ne (İD/IŞİD) karşı savaşırken hayatını yitiren kuzeninin cenazesini bekliyor. 11 gündür. bianet’e yaptığı açıklamada, “cenazelerini alana kadar da bekleyeceklerini” söyledi.
Rojava’da yaşamını yitiren 13 Halk Savunma Birlikleri (YPG/YPJ) üyesi Habur Sınır Kapısında, 11 gerilla da YPG/YPJ’li de Mürşitpınar Sınır Kapısında bekletiliyor, cenazelerin sınırdan Türkiye’ye geçişine izin verilmiyor.
Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği'nden (MEYA-DER) Mele Kasım da “Sadece bu yıl 200’ün üzerinde cenaze geldi sınırdan. Şimdiye dek böyle bir engelleme ile karşılaşmamıştık” dedi.
“Halen tüm ailelerle birlikte, Habur’da 50 derece sıcağın altında bekliyoruz. Cenazelere karşı zulüm yapıyorlar. Şimdiye kadar hiç böyle olmamıştı. Bu da siyasi bir tercih. Kabul edilemez bir durum. Çocuklarımızı alana dek buradayız. Anaları bu acılı halde nasıl bırakalım, ben de bir şehit ailesi olarak buradan ayrılmayacağım.”
Habur Sınır Kapısı’nda bekleyen Kasım, yiyecek, içecek gibi ihtiyaçlarının Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nce karşılandığını da ekledi.
“Bir mezarımız olsun”
Mürşitpınar Sınır Kapısı’nda bekletilen 11 YPG/YPJ’li cenazesiyle ilgili açıklama yapan Suruç Barış Anneleri Meclisi Sözcüsü Saliha Çelik de “cenazelerin üzerinden halka baskı yapılmaması gerektiğini” söyledi.
Mürşitpınar’da bekleyen annelerden Güler Kassap da “Bize çocuklarımızın cenazelerini verin. Bu zulmü bize neden yapıyorsunuz? Defnedelim bilelim ki bir mezarı var zaman zaman ziyaret edelim” diye konuştu.
Sınırda cenazesi bekletilen YPG'li Ferit Öner'in annesi Hawa Öner de Özgür Gündem’e konuştu, “Oğlumu sırtıma alıp, köyümün topraklarına defnetmeyi, üzerinde ağıtlar yakmayı istiyorum” dedi.
YPG ve YPJ'liler için Hakkari ve Van’da taziye çadırları kuruldu.
Neden izin verilmiyor?
Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi bianet’e yaptığı açıklamada, cenazelerin bekletilmesinin hiçbir hukuki dayanağı olmadığını, siyasi ve sözlü bir talimatla yapıldığını, kendilerine resmi bir belge verilmediğini söylemişti:
“Cenazelerin verilmeme gerekçesi olarak yetkililer Bakanlar Kurulu kararı olduğunu söylüyorlar ama bize bir karar iletmediler."
"Şifahen alınan bir karar olduğunu, yerel yetkililere cenazeleri vermemeleri yönünde sözlü talimat verdiklerini tahmin ediyoruz. Ortada resmi bir karar yok."
"Görüşülen yetkililer de ‘Güvenlik gerekçesiyle’ veremeyeceklerini söylüyor.” (AS)