Aleviler, "Ayrımcılığa Karşı ve Eşit Yurttaşlık Hakkı İçin" 6 Mart'ta İzmir buluşmasına hazırlanıyor. Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), hükümetin Alevilerin taleplerine kayıtsız kaldığını savunarak Taksim Meydanı'nda bir eylem gerçekleştirdiler.
6 Mart Pazar günü İzmir Gündoğdu Meydanı'nda yapılacak mitingin duyurusu da yapıldı. Buna göre saat 11.00'de Cumhuriyet Meydanı'nda buluşacak olan eylemciler, saat 13.00'te Gündoğdu Meydanı'nda toplanarak hak taleplerini bir kez daha dile getirecekler.
Mitingde laik, bilimsel, parasız, anadilde eğitim için ve zorunlu din dersinin kaldırılması, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması, Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması, Madımak Oteli'nin utanç müzesi yapılması, Alevi köylerinde zorla cami yapılmaması, bağımsız demokratik sendikal örgütlenmeye izin verilmesi istenecek.
Dağıtılan el ilanlarında mitinge, "Kadınlara karşı ev ve iş hayatında ayrımcı yaklaşımlara karşı haykırmak için, cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son diyenler", "İnançlarından, ideallerinden, düşüncelerinden ötürü cezaevlerine doldurulan siyasi tutsaklara özgürlük, zindanlar boşaltılsın, genel af isteyenler, "Kürt Sorunun eşit yurttaşlık hakkı temelinde çözülmesini isteyenler" de davet edildi.
Miting, 11 Şubat'ta Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı'nda Hacıbektaş Dergahı Postnişini Veliyyettin Hürrem Ulusoy ve Dertli Divani Dede'nin gözetiminde, ABF bBaşkanı Ali Balkız, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Selahattin Özel, PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, yöneticiler Tuncer Baş, Kemal Bülbül ve Eyüp Tekin'in katıldığı bir toplantıda alındı.
Çankaya Cemevi Derneği davası 24 Şubat'a kaldı
Bu arada, tüzüğünde Cemevlerini "ibadethane" olarak gösterdiği gerekçesiyle kapatılması istemiyle dava açılan Çankaya Cemevi Yaptırma Derneği ile ilgili yargı süreci 24 Şubat'ta sürecek.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kapatılması talebiyle Ankara 16. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açtığı dava 10 Şubat'ta görüldü.
Duruşmada dernek yöneticisi Cemal Mutluer ve aynı zamanda davanın da avukatı olan Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Başkanı Fevzi Gümüş de vardı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ve Alevilik Araştırma Merkezi Başkanı Ali Yıldırım da duruşmayı izleyenler arasındaydı.
Avukat Gümüş, Dernekler Kanunu'nda ve Medeni Kanunu'nda bir derneğin hukuku ve ahlaka aykırı olması dışında kapatılması için bir gerekçe bulunmadığına işaret etti.
Gümüş, cemevlerinde de hukuka ve ahlaka aykırı bir durumun söz konusu olmayacağının açık olması nedeniyle davanın reddini talep etti. Gümüş ayrıca, derneğin tüzüğünde cemevlerinin ibadethane olarak geçtiğini, bu nedenle dava açıldığını, konuya ilişkin bir delilin de bulunmadığını belirtirken, dava nedeniyle derneğin faaliyetlerini yürütemediğini ifade etti. Hakim gelecek duruşmaya kadar ulaştırılan belgeleri inceleyecek. (EÖ)