Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Washington Post gazetesi, İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na girdikten sonra kendisinden haber alınamayan gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın konsolosluğa giriş anını gösteren bir fotoğraf paylaştı.
Souad Mekhennet ve Loveday Morris imzalı haberde yer alan fotoğraf, konsolosluğun girişindeki bir kameradan alınmış görünüyor.
Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz ile de konuşan gazete, Cengiz’in şu sözlerini aktardı: “Artık yaşıyor gibi hissetmiyorum. Uyuyamıyorum, yemek yiyemiyorum…”
Türkiye arama izni istedi
Cemal Kaşıkçı’nın kaybolmasının ardından başlatılan soruşturma devam ediyor, İstanbul Emniyet Müdürlüğü polisleri Kaşıkçı’nın akıbetini araştırmak amacıyla çevredeki kameraları inceliyor.
Türkiye, Kaşıkçı için Suudi Arabistan Konsolosluğu'ndan arama izni istedi. Suudi Arabistan ise Kaşıkçı’nın işlemlerini tamamlayıp kaybolduğu 2 Ekim’de konsolosluktan çıktığını ileri sürüyor.
Öldürüldüğü iddia edildi
Reuters ise, gazeteci Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü iddia etti.
Bu iddiayla ilgili açıklama yapan Washington Post Gazetesi Editörü Direktörü Fred Hiatt, “Cemal'in öldürüldüğü haberleri doğru ise bu korkunç ve akıl sır ermez bir fiildir” dedi.
Habertürk yazarı Nagehan Alçı bugünkü yazısında, “Farklı kaynaklardan teyit ederek edindiğim bilgilerle tabloyu size özetleyeyim: Kaşıkçı konsoloslukta öldürüldü. Ancak bedeninin nerede olduğu henüz bilinmiyor. Konsoloslukta olmadığı değerlendiriliyor” iddiasında bulundu.
Trump: Kimse bir şey bilmiyor
ABD Başkanı Donald Trump, Kaşıkçı’yla ilgili bugün yaptığı açıklamada, “Bu konuda endişeliyim. Umarım mevzu bir an önce açıklığa kavuşur. Şu anda bu konuda kimse bir şey bilmiyor” dedi.
Daha sonra Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada da Trump'ın sözlerine, “Bu konuda bazı oldukça kötü haberler var. Bu hoşuma gitmiyor” ifadeleri eklendi.
ABD Dışişleri: Birbiriyle çelişen haberler var
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Kaşıkçı’yla ilgili yazılı açıklama yaptı, Kaşıkçı'nın nerede olduğu ve güvenliğiyle ilgili birbiriyle çelişen haberler gördüklerini belirtti.
ABD'nin, Kaşıkçı'nın ortadan kaybolmasından endişe duyduğunu kaydeden Pompeo’nun açıklaması şöyle:
“ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, konuyla ilgili olarak diplomatik kanallar üzerinden Suudi Arabistan ile görüşüyor. Suudi Arabistan yönetimine, Bay Kaşıkçı'nın ortadan kaybolmasıyla ilgili soruşturmayı tamamen desteklemesi ve bu soruşturmanın sonuçları hakkında şeffaf olması çağrısında bulunuyoruz.”
ABD'de Cumhuriyetçi Partiden Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham, Kaşıkçı'nın akıbetiyle ilgili Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Eğer Suudi yönetiminin yanlış yaptığına ilişkin iddialarda herhangi bir hakikat payı varsa, bu durumun ABD-Suudi ilişkilerine yıkıcı etki yapacağı, ayrıca hem ekonomik hem de diğer açılardan bunun ağır bir bedelinin olacağı konusunda hemfikiriz” dedi.
Erdoğan: Müddei iddiasını ispatla mükellef
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Macaristan ziyareti kapsamında dün yaptığı basın açıklamasında, konuyla ilgili, “Bu olayın ülkemizde, İstanbul Başkonslosluğunda cerayan etmesi bizim için çok önemli, cumhurbaşkanı sıfatıyla bu süreci takip etmek, kovalamak bizim hem siyasi hem insani görevimizdir. Kendi haline bırakamayız, uluslararası yankıları da biliyoruz” dedi.
Kaşıkçı'nın çıkıp çıkmadığını Suudi konsolosluk yetkililerinin ispat etmesi gerektiğini belirten Erdoğan “Kameralarınız var. Niye ispat etmiyorsunuz?” diye sordu.
“Konsolosluk yetkilileri ‘Buradan çıktı’ demekle kendini kurtaramaz. Çıktıysa da görüntülerle ispat edeceksiniz. Bu konuda müddei iddiasını ispatla mükelleftir. Eğer çıkmışsa bunu siz görüntülerle de olsa ispat etmek durumundasınız, ispat edeceksiniz.
“2 Ekim'den beri elde herhangi bir belge, bulgu yok. Bize müracaat edildiği anda itibaren harekete geçildi, gerek emniyet gerek istihbarat teşkilatlarımız bunula ilgili seferber olmuş durumdalar.
“Adalet Bakanlığı talimatıyla Cumhuriyet Başsavcılığı teyakkuza geçti, Emniyet çalışmaları devam ediyor, hedefimiz bir an önce sonuca ulaşabilmek. Çıkan haberler bizi de düşündürüyor. Bir an önce netice almak zorundayız.
“Havaalanın giriş-çıkışları inceleniyor. Giriş çıkışlarda Suudi Arabistan'dan gelen bazı kişiler var. Bunlarla ilgili Başsavcılık her türlü çalışmasını, araştırmasını, her şeyi yapıyor.”
Cemal Kaşıkçı hakkında
Gazeteci, yazar. 59 yaşında.
Suudi Arabistan’ın veliaht prensi Muhammed bin Selman’a karşı muhalif görüşleriyle biliniyor ve Washington Post’ta da bu konuda yazıyordu.
Muhammed bin Selman’ın reform uygulamalarını eleştirip tepki çekmesinin ardından geçen yıl ülkesini terk edip ABD’ye yerleşti.
Daha önce de Al Arab Yayın Grubu'nun genel müdürlüğü ve genel yayın yönetmenliği görevinde bulundu. Bir dönem de İngiltere'deki Suudi Büyükelçiliği'nde medya danışmanlığı yaptı. (AS)