Fotoğraf: AA / Arşiv
Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, 2 Ekim 2018'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesine ilişkin ikinci bir iddianame hazırlandı.
İkisi başkonsolosluk çalışanı toplam 6 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, şüphelilerden ikisinin ağırlaştırılmış müebbet, 4'ünün ise beşer yıla kadar ayrı ayrı hapisle cezalandırılmaları talep edildi.
TIKLAYIN - 20 Suudi Arabistanlı gıyaben yargılanacak
TIKLAYIN - Kaşıkçı davasında 8 kişiye hapis cezası
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca tanzim edilen 41 sayfalık iddianame, 20 sanıklı ana davanın görüldüğü İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne birleştirilme talebiyle gönderildi.
İddianamede, konsolosluk çalışanı şüpheliler muavin konsolos Sultan Yahya A. ve ateşe Yasir Halit M. hakkında "tasarlayarak canavarca hisle eziyet çektirerek kasten öldürme" suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet, diğer Suudi Arabistan vatandaşı olan şüpheliler Ahmet Abdulaziz M., Khalid Yahya M., Mohammed İbrahim A. ve Obaid Ghazi A. hakkında "Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme" suçundan ayrı ayrı 6 aydan beşer yıla kadar hapis cezalarına çarptırılmaları istendi.
Haklarında ağırlaştırılmış müebbet istenen konsolosluk çalışanı 2 şüphelinin, cinayeti gerçekleştiren ekibin içinde yer aldığı, olaydan sonra ülkeyi terk ettikleri kaydedilen iddianamede, diğer 4 şüphelinin ise cinayetten hemen sonra olay yerine giderek, delilleri kararttıkları ve akabinde Türkiye'den ayrıldıkları belirtildi.
Ana dava
İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 11 Temmuz'da başlayan davada 20 sanık Suudi Arabistan'ın bu kişileri Türkiye'ye iade etmemesi nedeniyle gıyaben yargılanıyor.
Suudi Arabistan istihbaratının eski başkan vekili dahil olmak üzere 20 isim ''canavarca hisle'' insan öldürmekle suçlanıyor ve sanıklar hakkında iddianamede ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.
Suudi Arabistan'daki dava
Cemal Kaşıkçı'yı öldürdükleri gerekçesiyle Suudi Arabistan'da gerçekleştirilen yargılamada Suudi Arabistan Başsavcılığı 7 Eylül'de sekiz kişiye hapis cezası verildiğini açıkladı.
Başsavcılık beş kişiye cinayete katıldıkları gerekçesiyle 20'şer yıl hapis cezası, üç kişiye de yedi ila 10 yıl arasında değişen hapis cezaları verildiğini duyurdu.
Kaşıkçı cinayeti davasında 5 kişiye daha önce idam cezası verilmişti.
Ne olmuştu?
2 Ekim 2018'de gittiği Levent'teki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu binasına girdikten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı'yla ilgili 20 Ekim'de yazılı açıklama yapan Suudi Arabistan Krallığı, gazetecinin konsoloslukta öldürüldüğünü kabul etmişti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Kaşıkçı'nın öldürülmesine dair 31 Ekim'de yaptığı basın açıklamasında şu bilgileri verdi: "Cemal Kaşıkçı 2 Ekim 2018 tarihinde evlilik işlemleri için girdiği Suudi Arabistan Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu'nda daha önceden yapılan planlama doğrultusunda Başkonsolosluk binasına girer girmez boğularak öldürülmüştür. "Kaşıkçı'nın cesedi, boğularak öldürülmesini müteakip yine önceden yapılan planlama doğrultusunda parçalanarak yok edilmiştir."
Cinayetin üzerinden geçen sürede Kaşıkçı'nın ne zaman, nerede ve nasıl öldürüldüğüyle ilgili bilgiler ortaya çıksa da cesedi bulunamadı.
Yazarı olduğu Washington Post gazetesi, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA), Kaşıkçı cinayetinin emrini Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın verdiği sonucuna ulaştığını yazmıştı. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) tarafından açıklanan 101 sayfalık raporda, Suudi Arabistan, Kaşıkçı'yı kasten ve taammüden öldürmekten sorumlu tutulmuştu.
Suudi Arabistan Başsavcılığı uluslararası baskının ardından ülkelerine kaçan sanıklardan 11’ini yargılamaya başlamış, Aralık 2019'da sanıklardan beşinin idama mahkum edildiğini duyurmuştu. Cinayetin üstünü örtmekle suçlanan üç kişiyi de toplamda 24 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.
Kararın temyize açık olduğunu belirten Suudi Başsavcılığı, hangi sanıkların hangi cezayı aldığına ilişkin net bir açıklama yapmamıştı.
Türkiye ise olay yerinin İstanbul olduğunu belirterek Suudi Arabistan’dan sanıkların iadesini istemiş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi doğrultusunda İnterpol 1 Mart 2019'da sanıklar hakkında kırmızı bültenle arama kararı çıkartmıştı.
Cemal Kaşıkçı hakkında
Gazeteci, yazar. 59 yaşındaydı.
Suudi Arabistan’ın veliaht prensi Muhammed bin Selman’a karşı muhalif görüşleriyle biliniyor ve Washington Post’ta da bu konuda yazıyordu. Muhammed bin Selman’ın reform uygulamalarını eleştirip tepki çekmesinin ardından geçen yıl ülkesini terk edip ABD’ye yerleşti.
Daha önce de Al Arab Yayın Grubu'nun genel müdürlüğü ve genel yayın yönetmenliği görevinde bulundu. Okaz ve Saudi Gazette de dahil olmak üzere Suudi Arabistan merkezli olan Arapça ve İngilizce yayın yapan çok sayıda gazetede çalıştı. Bir dönem de İngiltere'deki Suudi Büyükelçiliği'nde medya danışmanlığı yaptı. (HA)