Agos gazetesi yayın yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinde sekiz yıl sonra cinayet öncesinde Dink’e yönelik ihlalleri araştırmamak ve ihmal etmekle suçlanan kamu görevlileriyle ilgili somut gelişmeler yaşanıyor.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Anayasa Mahkemesi (AYM), Devlet Denetleme Kurulu (DDK), Başbakanlık Teftiş Kurulu kararlarından sonra, Adalet Bakanlığı’nca desteklenen Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nin soruşturmaların önünü açan kararından sonra sıra “şüpheli” sıfatıyla ifadeye çağrılmaya geldi.
Dokuz görevliye “şüpheli” davetiyesi
Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nin “soruşturulmalılar” kararının düzeltilmesi Adalet Bakanlığı’na başvuran ancak ret yanıtı alan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve sekiz kamu görevlisi "şüpheli" sıfatıyla ifadeye çağrıldı. Ayrıca savcılık, Ankara ve Trabzon'da bulunan bazı Emniyet görevlilerine de tebligat gönderdi.
Bakırcıoğlu: Kasten öldürmede hareketsiz kaldılar
İşlemler için bianet’e “2007’de yapılacaklar bugün yapılıyor” diyen Dink Ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, baştan beri kamu görevlilerinin cinayet planlarından haberdar oldukları ancak saldırıyı önlemek için harekete geçmediklerini savunduklarını bildirdi.
Bakırcıoğlu, sorumluluklarının sabit olduğuna inandıkları İstanbul ve Trabzon Emniyeti, Trabzon Jandarması ve İstihbarat Daire Başkanlığı görevlileri hakkında “kasten öldürmenin hareketsiz kalarak işlenmesi” karşılığında Ceza Kanunu’nun 83. Maddesi uyarınca iddianame düzenlenmesini talep ettiklerini açıkladı.
“2007’de yapılacaklar bugün yapılıyor”
Savcılığın şüphelilere tebligat göndermesini “geç ama olumlu” bulan Bakırcıoğlu, “2007’de yapılacaklar bugün yapılıyor” dedi; soruşturmanın İstanbul ayağı için Celalettih Cerrah ve İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler’e tebligat gittiğini bildiklerini ancak soruşturmada adları geçen diğer görevlilerin de ifadeye çağrılacaklarına inandıklarını bildirdi (EÖ).