“Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kapsamında Özgür Gündem Gazetesi ile dayanıştığı için tutuklanan 78'liler Girişimi Sözcüsü, gazeteci, yazar Celalettin Can’ın denetimli serbestlik talebi Marmara 5’No’lu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na bağlı İdare ve Gözlem Kurulu tarafından reddedildi.
TIKLAYIN - Celalettin Can: Derhal özgürlüğümü talep ediyorum
Can, 31 Ağustos’ta cezasının infazı gerçekleştiği günden bu yana hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutuluyor.
İnfazın gerçekleştiği gün savcılığın verdiği bilgi birkaç gün içinde bırakılacağı yönündeydi. Bu süre içinde Can'ın avukatının cezaeviyle yaptığı görüşmelerde denetimli serbestlik koşullarının oluştuğu, ancak esas kararı İdare ve Gözlem Kurulu’nun vereceği söylendi.
Bu sürecin işletilmesinde 2012 yılında kurulan, Adalet Bakanlığı'na bağlı İdare ve Gözlem Kurulları'nın kanaatleri sonucunda mahpusların tahliyelerinin engellenmesinin insan hakları ihlalleri açısından ceza infaz kurumlarında özgürlüklerin gaspı ve ağır bir ihlali olduğu biliniyor.
Celalettin Can’la yapılan görüşmede cezaevlerinde uzun bir süredir taraflı-tarafsız enstrümanlardan dolayı hükümlülerin kazanılmış haklarının kullandırılmadığını belirtti.
5275 sayılı kanunun 89/3 maddesi kapsamında Celalettin Can’ın denetimli serbestliğe ayrılmasıyla ilgili kararı sormak için aranan cezaevinden telefonla verilen bilgide İdare ve Gözlem Kurulu'nun salı ve perşembe günü toplandığı, Celalettin Can’la ilgili kararın 19 Eylül 2023 tarihinde toplanan kurulda verileceği söylendi.
Salı günü verilen kararda “İyi hali olmadığı için denetimli serbestliğe uygun olmadığı, kararın kendisine tebliğ edildiği" bilgisi verildi.
İdare ve gözlem kurulu tarafından yapılan değerlendirmede şöyle denildi:
“a) Hükümlü hakkında henüz tespit edilmiş bir gelişim puanı bulunmadığı, b) Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri ile Hükümlülerin Değerlendirilmesine Dair Yönetmeliğin 34. Maddesi gereğince tanzim edilen; kurum ilgili servislerince hazırlanan gözlem değerlendirme raporları ve hükümlüye ait infaz dosyası birlikte değerlendirildiğinde özetle; yapılan görüşmelerde suç kabulünün bulunmadığı, dolayısıyla suçuna dair pişmanlığının bulunmadığı, ayrıca yapılan uyap tetkiklerinde hükümlünün 24/04/2021 suç tarihli Ankara 48. Ağır Ceza Mahkemesinin 2022/940 esas sayılı dosyasından “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyet Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyet Hükümetini ve Devletin Yargı Organlarını Alenen Aşağılama” suçundan yargılaması devam eden dosyasının bulunduğu, kurumumuzda örgüte bağlılığı devam eden diğer örgüt hükümlülerle birlikte taraflı olarak adlandırılan odada barındırıldığı ve bu odaya 01/09/2023 tarihli dilekçesine istinaden kendi isteği ile yerleştirildiği, beyanlarında samimi olmadığı, suçu algılama şekli, mağdura karşı tutumu ve pişmanlığı birlikte değerlendirildiğinde tekrar suç işleme ve topluma zarar verme riskinin devam ettiği, hükümlünün kurumumuza 01/09/2023 tarihinde giriş yaptığı, kurumumuzda kalma süresinin kısa olduğu, hükümlünün iyileştirme çalışmalarına katılarak gelişim göstermesi ve suça yönelik farkındalığının artırılması amacıyla bir süre daha gözlenmesi gerektiği anlaşılmış olup tüm bu hususlar göz önüne alındığında hükümlünün denetimli serbestlik tedbiri uygulanması hususunda iyi halli olmadığı değerlendirilmiştir."
“Kurul insan haklarına aykırı kararını gözden geçirsin”
Celalettin Can basına gönderdiği açıklamada, bu sonuca ilişkin görüşlerini paylaştı ve itirazlarını iletti:
“Kurulun bu değerlendirmesi benimle görüşmeden yapılan belirlemeleri içermektedir. Ayrıca benimle görüşmeyenler kopyala yapıştır yapmışlar. İdari bir işleyiş ve yaklaşımdan çok mahkeme kararı görünümünde bir tutum sergilenmiştir. İki rapor arasında çelişki olduğu görülüyor. Kabul edilir olmayan belirlemeler içermektedir."
"Henüz yargılaması devam eden davalarla masumiyet karinem açısından ihlal içermektedir. Ben bu ülkenin yasalarına göre hukuk dışı yöntemlerle yargılanmama rağmen İstanbul İnfaz savcılığı’na başvurarak cezamın infazını yaptım."
"Gazetecilik, Yazarlık faaliyeti yürüten, politik yazılarda yazan kendine özgü siyasi düşünceleri olan, faaliyetleri bilinen biriyim. Suç işleme, topluma zarar verme gibi kriminal yakıştırmalarda bulunmak insan haklarına, ulusal ve uluslararası hukuka aykırıdır. İnsan onuruna karşı uygun olmayan bir yaklaşımdır. Tebliğ edilen kurul kararının hukuki dayanağı yoktur."
"Taraflıdır. Benimle uzun saat görüşerek hazırlanan ssas yönünden yapılan değerlendirmenin karar dışında tutulmuş olması ayrıca tartışma konusudur. İdare ve gözlem kurulu kararında belirtilen gerekçelerin yerinde olmadığı açıktır. Kurulun insan haklarına aykırı kararını gözden geçirerek, değiştirmesi talebimdir. Haklarım için, haklarımız için mücadeleye devam edeceğim. Dostlara selam.”
Celalettin Can hakkında |
78'liler Girişimi Sözcüsü, gazeteci, yazar. HDP 27. Dönem Milletvekili adayı. 64 yaşında. Dersim’de doğdu. 1975'te eğitim için İstanbul'a taşındı. Devrimci mücadele içinde yer alan Can, Dev-Genç'in başkanı oldu. Şişli Siyasal öğrencisiyken 12 Eylül’den bir süre önce, 1979’da tutuklandı. Toplam 19 yıl 9 ay cezaevinde kaldı. 1999 yılının sonlarına doğru tahliye oldu. 78'liler Vakfını kurdu. 2013'te 63 kişilik Akil İnsanlar, İç Anadolu Bölgesi grubunda yer aldı. “78’liler Sorguluyor” ve “Merhaba Başkaldırı” isimli iki kitabı bulunuyor. |
(EMK)