Fotoğraf: PİRHA
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem’le dayanışarak bir günlük yayın yönetmenliği yaptığı için 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan 78'liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, infaz işlemleri için Çağlayan’daki İstanbul Adliyesine geldi.
Can’ı burada T24 yazarı Hasan Cemal, Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, tarihçi Erdoğan Aydın yalnız bırakmadı.
Can'ın avukatları infaz hakimliğine denetimli serbestlik için dilekçe verdi. Can, yarın Silivri'de hakkında karar verilebilmesi için hakim karşısına çıkacak. Can denetimli serbestlik uygulanmazsa 11 ay 25 gün hapis tutulacak.
Adliye önünde kısa bir açıklama yapan Can sembolik bir dayanışma için kendilerine mahkumiyet cezaları verildiğini ifade etti. “Düşünce ve fikir özgürlüğü için mücadelemizi sürdüreceğiz” diyen Can şunları kaydetti:
Bir gazetenin kapatılması iyi değildir. Fikir özgürlüğüne, düşünce özgürlüğüne, çağdaş topluma aykırıdır. Kapatılmaya çalışılan bir gazeteye biz sadece yayın yönetmenliği yapıyoruz. Bunu sembolik olarak yapıyoruz. Bundan dolayı bize mahkumiyet cezaları veriliyor. Aradan yıllar geçtikten sonra ısrarla sürdürülmeye çalışılıyor.
Fikirler özgürce söylenilebilmeli. Yayınlara dokunulmamalı ve yayınlara dokunulmasına karşı dayanışmaya giren insanlar cezalandırılmamalı. Bunlar doğru şeyler değil. Türkiye’yi iyi yerlere taşımaz. Aksine karanlıklara mahkûm eder. Buna karşı çıkıyoruz.
Cezalar bizi engelleyemeyecek, yayınların kapatılması bizi engelleyemeyecek. Her koşulda baskıya karşı düşünce ve fikir özgürlüğü yasaklamalarına karşı mücadelemizi sürdürüyoruz, her koşullarda da sürdüreceğiz. Yenilmeyeceğiz, bunları yeneceğiz.
"Türkiye günün birinde özgür ve demokratik olacak"
Can’ın ardından söz alan Hasan Cemal “Özgürlüğe darbeler sürüp gidiyor. Özgürlüğe darbelere karşı direnen insanlar var, direnmeye de devam edecek. Türkiye de günün birinde inşallah özgür ve demokratik bir ülke olacak. Celalettin’le birlikte dayanışma içindeyiz, yayındayız” diye konuştu.
Şebnem Korur Fincancı, “Bütün bu yaşadığı deneyimleri bize aktarma becerisine dönüştürmüş bir insan Celalettin Can. Umarım bir deneyim daha kazanmaz ama bu topraklarda uzun zamandır korkunun hüküm sürdüğü koşullarda yaşıyoruz. Yargının bu korkudan ne kadar etkilendiğini nasıl bir karar vereceğini birlikte görüyoruz her seferinde. Umarım yeni hapishane öyküleri dinlemeyiz” dedi.
Erdoğan Aydın ise "Celalettin örneğinde yapılmaya çalışılan şey bir toplumu susturma çabası. Ama mevcut karanlığa rağmen bunu başaramayacaklar. Celalettin şahsında da biz hak ve özgürlükleri savunmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
TIKLAYIN - Özgür Gündem ile dayanışan Celalettin Can hapse giriyor
Ne olmuştu?
KHK ile kapatılan Özgür Gündem’in Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası 3 Mayıs 2016'da başladı, 7 Ağustos 2016'da sona erdi.
Kampanyaya katılan 56 nöbetçi yayın yönetmeninden 49’una soruşturma açıldı, 11 takipsizlikle sonuçlandı, 38 dosya davaya dönüştü.
Nöbetçi yayın yönetmenleri Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 7/2 maddesi (Terör örgütü propagandası yapmak) ve 6/2 maddesini (Terör örgütlerinin bildiri veya açıklamalarını basma veya yayınlamak) ihlalden yargılandı.
İstanbul Adliyesi 14. Ağır Ceza Mahkemesinde 13 kişiyle birlikte hakim karşısına çıktı. Yargılanan Can, Faruk Eren, Ertuğrul Mavioğlu, Fehim Işık, Celal Başlangıç, Öncü Akgül, İhsan Çaralan ve Dilşah Kocakaya 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılırdı.
Mahkeme gazetenin eş genel yayın yönetmeni Hüseyin Aykol’a 3 yıl 9 ay hapis cezası verdi. Cezaevinden gazeteye gönderdikleri mektuplar nedeniyle yargılanan Mehmet Şirin Taşdemir, Ömer Ağın, Veysel Kemer, Yüksel Oğuz ise beraat etti.
TIKLAYIN - Nöbetçi yayın yönetmenleri davasında 9 kişiye hapis cezası
(HA)