"Kaldığım cezaevinde 'taraflı-tarafsız nitelemesi üzerinden inşa edilen iki koğuş gerçeği var. Cezaevi "idare ve gözlem kurulu" ile diğer ilgili ve görevlilerin asıl hedefi "taraflı" koğuşta kalanlar. Denetimli serbestlik hakkını kullandırmamakla tehdit edilerek özgürlükleri engelleniyor. Oysa Yargıtay'ın bu konuda "taraflı olma, denetimli serbestlikten yararlanma önünde bir engel teşkil etmez" yönünde bir emsal kararı var."
"Benimde şu an kaldığım Silivri cezaevinden çıkmam tehdit altında. Kalmayı tercih ettiğim koğuş nedeniyle özgürlüğüm engelleniyor.
"Bana ve tüm mahkûmlara kazanılmış haklarımız karşısında dayatılan: 'tarafsız koğuşa git, tüm haklardan yararlan. Yoksa bitene kadar cezanla yaşa.' Yasal hakkım olan denetimli serbestliğin sağlık koşullarımda dikkate alınarak acilen uygulanmasını istiyorum.
"Haklarımı biliyorum! İçeride ve dışarıda direncimizle, mücadelemizle haklarımızı kullanmanın koşullarını yaratacağız. Vazgeçmeyeceğiz.""
Mektubun sahibi “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kapsamında Özgür Gündem gazetesi ile dayanıştığı için tutuklanan 78'liler Girişimi Sözcüsü, gazeteci, yazar Celalettin Can.
Can'ın serbest bırakılmasını isteyen 12 sivil toplum örgütü Can’ın 20 gündür hapishanede olduğunu hatırlattı, “Celalettin Can ve tüm mahkûmların denetimli serbestlik ve kazanılmış tüm haklarının kullandırılması için gerekli girişimleri yapın! Adaleti sağlayın!” diye seslendi.
TIKLAYIN - Celalettin Can: Derhal özgürlüğümü talep ediyorum
“Haklarımı biliyorum"
Açıklama şöyle:
“Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak için başlatılan nöbetçi eş genel yayın yönetmenliği kampanyasına çok sayıda gazeteci ve yazar gibi katılan 78’liler Girişimi Sözcüsü, yazar Celalettin Can, 20 gündür cezaevinde. Celalettin Can’a verilen ceza 1 yıl 3 aydır. Cezanın infaz süresi ise 11 ay 25 gündür.
"Bununla birlikte, 2018 yılında 5 ay kaldığı cezaevindeki sürenin mahsup edilmesiyle, bir yılın altına düşen cezası sonucunda yasal olarak doğan denetimli serbestlik hakkı kullandırılmıyor. Cezaevlerinde 2012’de kurulan İdare ve Gözlem kurullarının kanaatleri neticesinde mahpusların tahliyelerinin engellendiği, ikinci bir yargılama merci oldukları düşüncesi Celalettin Can ve birçok hükümlünün haklarını kullanamamasında görülmektedir."
"Celalettin Can ve diğerleri hakkında verilen kararlar, ne yazık ki Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadı hiç dikkate alınmadan verildi, beraat etmeleri gerekirken mahkûm edildiler.
"Bu süreçte yaşanan adaletsizliği Celalettin Can’ın gönderdiği mektupla paylaşıyoruz:
"Bizler aşağıda imzaları bulunan 78’liler kurumları olarak, Adalet Bakanlığına çağrımızdır; İnsan Haklarını Ulusal ve uluslararası hukuka uygun davranın! 2012 yılında kurulan, cezaevlerinde kendisini ikinci yargı merci olarak gören, “İdare ve Gözlem Kurulları”nı kaldırın!
"Sağlık sorunu yaşayan tüm mahkûmları serbest bırakın! Celalettin Can ve tüm mahkûmların denetimli serbestlik ve kazanılmış tüm haklarının kullandırılması için gerekli girişimleri yapın! Adaleti sağlayın!"
1- İstanbul 78’liler Meclisi
2- Aydın /Nazilli 78’liler Girişimi
3- Ege 78’liler Dayanışma ve Demokrasi Derneği
4- Denizli 78’liler Meclisi
5- Ankara 78’liler Meclisi
6- Artvin 78’liler
7- Mersin 78’liler Girişimi Derneği
8- Antep 78’liler Meclisi
9- Şanlıurfa 78’lilerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
10- Diyarbakır 78’liler Araştırma ve Dayanışma Derneği
11- Batman 78’liler Meclisi
12- Mardin Kızıltepe 78’liler Derneği
Celalettin Can hakkında |
78'liler Girişimi Sözcüsü, gazeteci, yazar. HDP 27. Dönem Milletvekili adayı. 64 yaşında. Dersim’de doğdu. 1975'te eğitim için İstanbul'a taşındı. Devrimci mücadele içinde yer alan Can, Dev-Genç'in başkanı oldu. Şişli Siyasal öğrencisiyken 12 Eylül’den bir süre önce, 1979’da tutuklandı. Toplam 19 yıl 9 ay cezaevinde kaldı. 1999 yılının sonlarına doğru tahliye oldu. 78'liler Vakfını kurdu. 2013'te 63 kişilik Akil İnsanlar, İç Anadolu Bölgesi grubunda yer aldı. “78’liler Sorguluyor” ve “Merhaba Başkaldırı” isimli iki kitabı bulunuyor. |
(EMK)