İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cevat Özel'in düzenlediği iddianame ile Başlangıç ve kitabın yayıncısı, İletişim Yayınları yöneticisi Nihat Tuna, "devletin güvenlik kuvvetlerini tahkir ve tezyif" etmekle suçlanıyor. Yargılama sonucunda Başlangıç ve Tuna suçlu bulunurlarsa 1-ile 6 yıl arasında ağır hapisle cezalandırılacaklar.
Başlangıç'ın kitabında ele aldığı Lice ve Yeşilyurt olaylarıyla ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) açılan davalar Türkiye aleyhine sonuçlanmıştı. Kitapta konu edilen diğer olaylarla ilgili olarak AİHM'ye götürülen davalar ise sürüyor.
Gazeteci yazar Celal Başlangıç, kitabında dile getirdiği gerçekleri somut olaylara dayanarak ve yerinde inceleyip araştırarak yazdığını söyledi: "Bütün bu olayların sanıkları,mağdurları ve bölgeye incelemeye giden insan hakları heyeti olarak tanıkları hala hayattadır. Kitapta yazılanların gerçek olup olmadığı gerek mağdurların gerek tanıkların anlatımı ve gerekse de AİHM nin belge ve kararlarıyla ortaya çıkacaktır.
Başlangıç, " TSK'yi tahkir ve tezyif edenler kitapta yazılanlar değil insan haklarını ihlal eden görevlileri koruyanlardır," dedi.
Başlangıç'ın vekili avukat Hasip Kaplan da kitapta anlatılan olaylardan Lice ve Yeşilyurt'la ilgili olanların AİHM'de görülen davalarının Türkiye aleyhine sonuçlandığını hatırlatarak, "kitapta anlatılanlar bu davada doğrulanmıştır. Yine kitapta geçen Silopi ve Güçlükonak olaylarıyla ilgili AİHM'deki davalar ise Türkiyealeyhinde sonuçlanma yolundadır," dedi.
Kaplan, "zaten yargılamanın ileri aşamalarında AİHM'nin verdiği ya da vereceği kararlar da bu davanın delilleri arasına girecektir. Bu ihlalleri yapanlar korunarak askerin manevi şahsiyeti korunamaz. Asıl sorumluların yargı önüne çıkarılması herkesin görevidir" dedi.
Toplatmaya itiraz reddedildi
Başlangıç ve Tuna'nın İstanbul 2. Sulh Ceza Mahkemesince verilen toplatma kararına karşı yaptıkları itiraz da İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesince reddedildi. Kitap tarafından da toplatma kararı verilenkitabın yayımcısı olan İleteşim Yayınları'nınsorumlusu Osman Nihat Tuna da, Başlangıç'la birlikteaynı gerekçeyle yargılanacak.
"Korku Tapınağı"ndan korkutucu manzaralar
Başlangıç Olağanüstü Hal Bölgesinin insan manzaralarına tanıklıklarını kaleme aldığı "Korku Tapınağı" adlı kitabında koruculuğu reddeden köylülerin kuşkulu bir biçimde katledikleri "Güçlükonak olayı", HADEP Silopi ilçe yöneticilerinin gözetim altına alındıktan sonra kaybedilmeleri, Lice'nin tank ateşiyle yerle bir edildiği çatışma ve Tunceli'de yaşanan insan hakları ihlallerini anlatıyordu.
Kitap hakkında başlatılan soruşturma sonunda davayı açan Savcı Osman Özel, hazırladığı iddianamede kitabın'Başlarken' bölümü ile dört ayrı başlık altında ele alınan bölümlerinde güvenlik güçlerinin tahkir ve tezyif edildiğini öne sürüyor.
Ele alınan olaylardan askeri kuvvetlerin sorumlu tutulduğu yolundaki iddia ve yazarın kendi yorumlarına yer verildiği belirtilen iddianamede, "Bir korku tapınağı yaratıldığı öne sürülerek bölümler halinde anlatılan hak ihlallerinden askerler sorumlu tutulmuştur. Bölgede yaşanan gözaltında kayıplar,faili meçhul cinayetler ve terör olaylarından Türk Silahlı Kuvvetleri sorumlu tutularak eleştiri hakkının sınırlarının aşıldığı belirlenmiştir" deniyor.
Yayınevi yetkilisinin kitapta yazarın sadece gözlemlerini aktardığı ve TBMM Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonu ile Kutlu Savaş'ın hazırladığı Susurluk Raporu'na dayanarak olayları aktarıp yorum yapmadığını belirterek yaptığı itirazın kabul edilmediği belirtilen iddianamede Başlangıç ve Tuna'nın cezalandırılmaları isteniyor.
Başlangıç ve Tuna'nın yargılanacakları davanın ilk duruşması 25 Ocak 2002'de saat 10:00'da İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılacak.