Kocaeli Çayırova'daki ÇEL-MER çelik fabrikasında sendikalı oldukları için işten atılan işçilerin başlattıkları işgal, sendika yöneticileri ve işveren arasında yapılan görüşmelerin sonuca bağlanması üzerine son buldu.
Birleşik Metal İşçileri (Birleşik Metal-İş) İnternet sitesinde yayımladığı açıklamada, işçilerin taleplerinin "kısmen" gerçekleştiğini, dün (5 Ağustos) saat 17:00'de "işçilerin onayı alınarak" anlaşma sağlandığını bildirdi.
Sendika yöneticileri ile işveren arasında imzalanan protokole göre, işten atılan 23 işçiden 12'si geri alınacak; işten ayrılanlar tazminatlarını alacak; sendikal haklar tanınacak; işgali gerçekleştiren işçiler hakkında hukuki işlem başlatılmayacak ve "iş barışı" sağlanacak.
bianet'in görüştüğü Birleşik Metal-İş Gebze Şube başkanı Erdoğan Özer şunları söyledi:
"Üç gündür Kocaeli Valisi'nin gözetiminde, sendikanın genel başkanıyla işveren arasında görüşmeler devam ediyordu. Dün saat 15:00'te bir kez daha görüşmeye oturuldu. İşverenle yazılı bir protokol imzaladık, atılan 23 işçiden 12'sinin geri alınması ve diğer 11 işçinin tazminatlarını alarak işten ayrılması konusunda anlaşmaya vardık."
Fabrika işçilerinden Ömer Düzdaban'sa dün yapılan görüşmelerden sonra taleplerinin çoğunu elde ettikleri için işgal eylemine son verdiklerini bianet'e söyledi ve ekledi:
"Pazartesi günü (9 Ağustos) sendikal haklarımız resmen tanınacak ve işbaşı yapacağız. 23 işçiden hangi 12'sinin işe yeniden alınacağı ya da hangi 11 kişinin işten ayrılacağı şu anda belirsiz. Bunu da pazartesi günü öğreneceğiz."
İşveren, Birleşik Metal-İş'te örgütlenen işçilerden 23'ünü 16 Temmuz'dan başlayarak bir hafta içinde işten çıkarmıştı. Sendikaya göre, fabrikadaki 130 işçiden idari bölümde çalışanlar hariç, 110'u sendikalı. İşçiler hakları için fabrika işgaline 2 Ağustos'ta başlamışlardı.
Sendikal hak kullanımının engellenmesi suç
İş Kanunu'nun 18. maddesine göre, "Sendika üyeliği veya çalışma saatleri dışında veya işverenin rızası ile çalışma saatleri içinde sendikal faaliyetlere katılmak" veya "sendika temsilciliği yapmak" nedeniyle işçi çıkarılması yasak.
Ceza Yasası'nın (TCK) "Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi" başlıklı 118. maddesiyse şunu söylüyor:
"Bir kimseye karşı bir sendikaya üye olmaya veya olmamaya, sendikanın faaliyetlerine katılmaya veya katılmamaya, sendikadan veya sendika yönetimindeki görevinden ayrılmaya zorlamak amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
"Cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir sendikanın faaliyetlerinin engellenmesi halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur." (EK/TK)