Gazeteci Köse, "Bu kararlar, ülkemizde yargı mensuplarının ve yargı sisteminin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğinin delilidir" dedi.
Müdürün sözleri gazeteyi yaktı
Gazeteci Cengiz Köse'nin dün (21 Nisan) görülen karar duruşmasına çıktığı dava, bir dönem Mersin Adliyesi'ni karıştıran iddiaları ile gündeme gelen Kasım Sümer ile ilgili. Kasım Sümer olayının patlak vermesinin ardından dönemin Mersin Emniyet Müdür vekili Akın Küçükbarak'ın hakim Mustafa Ünal'a yönelik sözlerinin "Yeni Gazete"de yayınlanması dava gerekçesini oluşturuyor.
Küçükbarak'ın sözlerinin kendisini rencide edici hakaretler içerdiğini iddia eden hakim Mustafa Ünal, Mersin 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak "Yeni Gazete" aleyhine 3 milyar liralık tazminat davası açtı.
Davada gazete adına Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Cengiz Köse yargılandı. Mart ayında sonuçlanan davada mahkeme Köse aleyhine 3 milyar liralık tazminat kararı verdi.
Espri ile gelen davalar
Cengiz Köse'nin Mersin 1. Asliye Hukuk ve 2.Asliye Ceza mahkemelerinde yargılandığı iki davanın içeriği de aynı. Söz konusu davaların konusu, 2002 yılında Mersin'de gerçekleştirilen Çekirge Operasyonu. Türk Hava Kurumu Mersin Şubesi'nin pullarının satıldığı Tapu Kadastro Müdürlüklerindeki zimmet iddiaları ile başlayan operasyonda 5 tapu müdürü başta olmak üzere 16 kişi tutuklanmıştı.
16 kişi çıktıkları ilk duruşmada tutuksuz yargılanma kararı ile serbest bırakıldılar. Aynı günlerde Mersin Valiliği, tapu müdürlerini açığa aldı. O günlerde Türk Hukuk Enstitüsü Mersin Şubesi'nin düzenlediği "Medeni Kanun Paneli" ilginç tesadüfleri beraberinde getirdi.
Panele, sanıkları yargılayan Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi ve Adalet Komisyonu Başkanı Mevlüt Yıldırım, dönemin Tapu Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Behlül Aksoy ve sanık durumundaki 5 tapu müdürü de katıldı. Gazeteci Cengiz Köse, bu tesadüfü "Yeni Gazete"nin 21 Ocak 2002 tarihli sayısında "Mahkemede Değil Panelde Buluştular" başlığıyla haberleştirdi.
Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı Mevlüt Yıldırım, haber ve başlığı nedeniyle Cengiz Köse hakkında iki dava birden açtı.
"Çekirge"ye beraat gazeteciye ceza
Mevlüt Yıldırım Cengiz Köse hakkında 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 2 milyar liralık tazminat, 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde de ceza davası açtı. Cengiz Köse her iki davayı da kaybetti.
Mersin 1. Asliye Mahkemesi Mevlüt Yıldırım'ın 2 milyar liralık tazminat talebini haklı bulurken, 2. Asliye Ceza Mahkemesi de Köse'yi 7 ay 18 gün hapse mahkum etti.
Hapis cezasını paraya çeviren mahkeme, Cengiz Köse'yi 1 milyar 500 milyon lira para cezasına çarptırdı. Çekirge Operasyonunda tutuklanıp yargılanan 16 sanığın hepsi de beraat etti. 5 Tapu ve Kadastro Müdürü görevlerine döndü. Operasyonda ceza alan tek kişi kapsam dışında da olsa Gazeteci Cengiz Köse oldu.
"Yargı Sistemi Gözden Geçirilmeli"
Üç davadan da mahkum olan gazeteci Cengiz Köse, davalar hakkında temyize gittiğini, ceza davası kararına da itiraz edeceğini söyledi. Köse, şunları ekledi:
* Mahkemenin vermiş olduğu kararı temyiz edeceğim. Bence bu kararlar ülkemizde yargı mensuplarının ve yargı sisteminin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğinin delilidir.
* Ülkemizde hukuk devletinden söz etmek çok zor. Adalet sağlaması gerekenlerin adaletsiz yaklaşımları çok acı verici.
Bir buçuk yıl "ceza" için çalışacak
Gazeteci Köse, Mersin Adliyesi hakimlerinden şimdi emekli olan Mustafa Ünal ve Mevlüt Yıldırım'ın açtığı üç ayrı davada toplam 5 milyar lira tazminat, 7 ay 18 gün hapis cezasına mahkum oldu. Hapis cezası toplam 1.5 milyar liraya çevrildi.
Böylece Köse'nin üç dava karşılığında toplam 6 milyar 500 milyon lira para cezası ödeyecek. Gazeteci her üç karar için de temyize başvuracağını açıkladı.
Cengiz Köse, Mersin'de yayınlanan günlük gazete Yeni Gazete'de ortalama 400 milyon lira aylık gelirle çalışıyor. (EÖ/BB/NK)