CEDAW, Kadınlara Karşı Ayrımcılığı Önleme Sözleşmesi'ne üye 170 ülke tarafından aday gösterilen bağımsız uzmanlar arasından, bu ülkelerin BM temsilcilerinin seçtiği 23 üyeden oluşuyor.
CEDAW, 2004 yılında Türkiye'yi "özel konu" olarak belirlemiş. Dolayısıyla hazırlanacak rapor büyük önem taşıyor. CEDAW'a hükümet de resmi bir rapor gönderecek. Kadınlar da, Türkiye'nin 2003 yılı içinde Birleşmiş Milletler'e sunacağı Kadına Karşı Her Türlü Ayırımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi 4. ve 5.Birleştirilmiş Raporu ile birlikte ele alınmak üzere Birleşmiş Milletler'e sunulacak Hükümet-dışı Kuruluşlar Ülke Raporu ya da raporlarının hazırlanması için çalışıyor.
Üç günlük toplantı
CEDAW'a hazırlanacak rapor için, Nisan ayında üç gün sürecek bir toplantı örgütleniyor. 18-19-20 Nisan 2003 günleri Ankara'da the British Council'in maddi, Uçan Süpürge'nin sekreterya desteği ile yapılacak. 2. Ulusal Kadın Çalışması Yapan Hükümet-dışı Kuruluşlar, Gruplar ve İnisiyatifler Toplantısı'na en az iki yüz elli kadın örgütünün katılacağı tahmin ediliyor.
Toplantının Hazırlık Grubu'nda Anadolu Çağdaş Eğitim Vakfı (ANAÇEV), Ankara Barosu Kadın Kolu, Başkent Kadın Platformu, Cumhuriyet Kadınları Derneği, KA-DER, Kadın Dayanışma Vakfı, Kadının Sosyal Hayatını Araştırma İnceleme Derneği (KASAİD), KA-zete, Uçan Süpürge,Türk Kadınlar Birliği, Türk Kadınlar Konseyi Derneği, Feride Acar, S.Nazik Işık, Şule Toktaş, Ufuk Serdaroğlu, Yakın Ertürk ve Yıldız Ecevit yer alıyor.
Alternatif ayna sunmak
Uçan Süpürge Projeler Koordinatörü Reyhan Atasü , Nisan toplantısının ön hazırlıklarının düzenli toplantılarla sürdüğünü söylüyor:
"Yapmaya çalıştığımız işe alternatif gölge rapor hazırlamak da diyebiliriz. Hükümetin CEDAW için hazırladığı raporda yaşadığımız kimi sorunlar ya hiç yer almıyor ya da üstünkörü yer alıyor. Örneğin, aile içi şiddet. Biz Türkiye'den alternatif bir ayna sunmak için bu toplantıyı düzenliyoruz. Türkiye'de kadının durumu nedir, gerçeğe en yakın bir biçimde aktarılmalı diye düşünüyoruz. CEDAW, yazılan tüm raporları değerlendirecek. Kadınlarla ilgili rapor hükümete bırakılamaz."
Yerel katılımlar önemli
Şimdiye dek, toplantıya katılım için pek çok başvuru olduğunu söyleyen Atasü, kimi örgütlerin şubelerinin katılımının önemini vurguluyor:
"Özellikle çeşitli şehirlerden kadınların katılımına çok önem veriyoruz. Bu yüzden de illerde şubeleri olan örgütlerin şubeleri de katılacak. Böylece yerellerde yaşanan sorunlardan bire bir aktarılacak.
Dünya raporuna Türkiye'den katkı
Bu yıl ikincisi yapılacak olan, Ulusal Kadın Çalışması Yapan Hükümet-dışı Kuruluşlar, Gruplar ve İnisiyatifler Toplantısı'nın ilki Şubat 2000'de yapılmıştı ve Birleşmiş Milletler Pekin+5 Kadın Özel Oturumu'na yönelik hükümet-dışı kuruluşlar raporunun hazırlanmasını amaçlıyordu.
Rapor yine geniş katılımcıların katkılarıyla hazırlandı ve "Dünya Raporu"na Türkiye'den bir katkı olarak sunuldu. Ayrıca, ülke içinde de Cumhurbaşkanlığı, Meclis Başkanlığı, Milletvekilleri, Bakanlıklar ve ilgili diğer tüm kamu birimlerine postayla ulaştırıldı.
Feride Acar anlatacak
15 Mart Cumartesi günü saat 16.00'da CEDAW Başkanı Feride Acar, Uçan Süpürge'de gerçekleşecek toplantıda, raporun hazırlanmasıyla ilgili teknik bilgi verecek.