İşkence sonucu ölen Engin Çeber'le birlikte gözaltına alınan ve işkence gören Aysu Baykal, Cihan Gün ve Özgür Karakaya, "polise mukavemet" ve "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası"nı ihlal suçlamasıyla yargılanıyor.
Çeber'in arkadaşlarına dava açan beş polisse, Çeber'in işkenceyle öldürülmesiyle ilgili davada sanık.
Avukatları Taylan Tanay, dün (7 Temmuz) ikinci duruşması görülen davada, Baykal, Gün ve Karakaya'nın derhal beraat ettirilmesini istediklerini bianet'e söyledi.
Davayı, polisin işkenceyle suçlandığı hemen her vakada görülen, polislerin taktik olarak açtığı "karşı dava"lardan biri olarak niteleyen Tanay, "Suçlamada tek kanıt, bu polislerin tuttuğu tutanaklar. Tutanaklarda imzası olanların hepsi Çeber davasında sanık" dedi.
Çeber davasının tutanakları gelecek
Sarıyer 2. Asliye Ceza Mahkemesi, dünkü duruşmada, Engin Çeber'in işkenceyle öldürülmesiyle ilgili Bakırköy 11 Ağır Ceza Mahkemesi'nde süren davanın iddianamesinin ve tutanaklarının istenmesine, duruşmaya gelmeyen şikayetçi polislerin, 10 Kasım'daki üçüncü duruşmaya zorla getirilmesine karar verdi.
Tanay, ilk duruşmayla ilgili kendilerine haber verilmediği bilgisini de verdi.
"Sarıyer Adliyesi'nde Çeber'e işkenceyi görmezden gelmeyen yargıç bulmak 1,5 saat sürdü"
Dünkü duruşma saat 15:30'da başlayacaktı. Ancak Tanay'ın verdiği bilgiye göre, yaklaşık 1,5 saat geç başladı. Bunun nedeni, Sarıyer Adliyesi'nde Çeber ve arkadaşlarıyla ilgili süreçte yer almamış bir hakim bulmaya çalışılması.
Tanay bu süreci şöyle açıkladı: "Bu davaya atanan hakimlerden biri, Çeber ve arkadaşları için tutuklama kararı veren Nesrin Kılıç'tı. Kendisi çekildi. Çekilmeseydi de, biz reddi hakim isteyecektik. Kılıç'ı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) şikayet etmiştik. Adliyede, tutuklama kararı veren ve sonra bizim yaptığımız iki itirazı reddeden toplam üç hakim, üç savcı var."
"Çeber yaşıyor olabilirdi"
"Sarıyer Adliyesi'nin bir yaşam borcu var. Eğer hakimler ve savcılar, karşılarında işkence görüldüğü fiziksel olarak belli olan, kendilerine işkence yapıldığını söyleyen, bu konuda doktor raporları olan dört kişiyi tutuklamak yerine olayı soruştursalardı; Engin Çeber şimdi yaşıyor olacaktı."
İşkenceyi ayrıntılarıyla anlatmışlardı
Çeber, Baykal, Gün ve Karakaya 28 Eylül 2008'de, Ferhat Gerçek'i vuran ve felç kalmasına neden olan polisin hâlâ tutuklanmamış olmasını protesto ettikleri basın açıklamasının ardından gözaltına alınmışlar, ertesi gün mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderilmişlerdi. Gün ve Karakaya, Şehit Muhsin Bodur polis merkezinde ve Metris Cezaevi'nde yapılan işkenceyi ayrıntılarıyla anlatmıştı.
Cezaevinde de işkence yapılan Çeber, 10 Ekim'de yoğun bakımda olduğu Şişli Etfal Hastanesi'nde hayatını kaybetmişti.
Adli Tıp raporunda Çeber'in işkence sonucu öldüğü vurgulanmıştı. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin de işkenceyi kabul etmiş ve özür dilemişti. (TK)