Avukat Taylan Tanay, İçişleri müfettişlerinin İstinye Karakolu'nda Engin Çeber ve arkadaşlarına işkence yapıldığını gösteren doktor raporlarını görmezden geldiğini söyledi.
Ntv'nin haberine göre, iki müfettiş, ön inceleme raporunda, Çeber’in İstinye Karakolu’nda gözaltında bulunduğu sürede fiziksel şiddet gördüğüne dair bir izlenim elde edilmediğini yazdı.
Ancak Çeber ve birlikte gözaltına alındığı Özgür Karakaya, Cihan Gün, Aysu Baykal'ın İstinye Devlet Hastanesi'nde hazırlanan gözaltı çıkış raporları ve daha sonra barodan gelen avukatların isteği üzerine Şişli Etfal Hastanesi'nde hazırlanan raporlar, dördünün de vücudunun çeşitli yerlerinde şiddet izlerini, şişlik ve morluk bulunduğunu saptıyor.
Tanay, Çeber'in raporunda kafasındaki şişliğin saptanmasına ve beyin taraması istendiğine de dikkat çekti.
Çeber ve üç arkadaşı 28 Eylül'de, Ferhat Gerçek'i vuran ve felç kalmasına neden olan polisin hâlâ tutuklanmamış olmasını protesto ettikleri basın açıklamasının ardından gözaltına alınmışlar, ertesi gün mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderilmişlerdi. Cezaevinde de işkence yapılan Çeber, 10 Ekim'de yoğun bakımda olduğu Şişli Etfal Hastanesi'nde hayatını kaybetmişti.
Karakaya ve Gün, Bakırköy Savcısı Cevdet Doğan'a verdikleri ifadede işkenceyi ayrıntılarıyla anlatmışlardı.
Tanay: Gerçek bir soruşturma değil
Tanay, müfettişlerin ön raporunun gerçek bir soruşturma yürütülmediğini gösterdiğini vurguladı ve doktor raporlarının görmezden gelinmesinin yanı sıra şu noktalara dikkat çekti.
İşkence yapılanlarla ve avukatlarla görüşülmedi: "Gerçek bir soruşturmada önce iddiayı dinler, sonra araştırma yaparsınız. Karakaya, Gün ve Baykal'la görüşülmedi. Avukatlarıyla da görüşülmedi. Oysa Metris Cezaevi'nde işkenceyi araştıran Adalet Bakanlığı müfettişleri görüşmüşlerdi. İddiaları dinlemeden yapılan bu soruşturmanın, göstermelik olduğu anlaşılıyor."
Savcı polislerin ifadelerini yeniden alıyor: "Sarıyer Savcılığı İstinye'deki 19 polisin ifadesinin kes yapıştır usulüyle yazıldığının ortaya çıkmasından sonra, yeniden ifade almaya başladı. Ama müfettişlerin ön raporuna dayanak olan ifadeler, şimdi savcılığın geçersiz saydığı eski polis ifadeleri."
Gökçer Tahincioğlu, 17 Ekim'de Milliyet'te yayınlanan haberinde, 19 polisin ifadelerinin aynı uzunlukta olduğunu, aynı cümlelerden oluştuğunu, "korsan gösteri" yerine "karsan gösteri" yazımının bütün ifadelerde bulunduğunu yazmıştı.
İçişleri: Haberler doğru değil
İçişleri Bakanlığı'ysa, bugün yaptığı açıklamada, görevlendirilen bir mülkiye başmüfettişiyle bir polis başmüfettişinin çalışmalarını hâlâ sürdürdüğünü, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne rapor sunmayacaklarını, bitirdiklerinde raporu Bakanlığa sunacaklarını duyurdu; "Doğru olmayan haberler verilmiştir" dedi. (TK)