"yeni bir yolculuğa çıkıyorum özlem
Cemal Süreya'yı tekrar okumaya başladım
bir şeyi bitirip yeniden başlamak güzel
ağaçların yeşerirken çıakrdığı sesi dinle de
üşüyorsa sen ört üstünü gökyüzünün
uzun zaman oldu, üşüyordur gazel"
Bu dizeler yazar ve şair Onur Caymaz'ın 2004 kışında, Kozyatağı'nda yazdığı "Yola Çıkarken" şiirinden. Şiirse Caymaz'ın Metis Yayınları'ndan çıkan "Yaz Tarifesi" isimli şiir kitabından.
Caymaz, pasosunu kaybetmiş bir öğrencinin otobüste uğradığı haksızlık duygusunun peşine düştüğü şiirinde eski bir aşka mektup yazıyor:
"uzun zaman oldu biz büyümüşüz, onu anlıyorum,
ben askere gittim mesela, evlendim, ayrıldım, kitaplar yazdım
seni çok üzmüşler, onu gördüm resimlerinden
biliyorum dünyanın da acıları var bizim de
yaşayacaklar."
Şubat'ın on dördü
Mevsim kış, aylardan şubat, günlerden de sevgililer günü olunca, ve hele de üstüne yalnızsanız bu histen kaçma şansınız yok gibi. Tüm mağazalar, vitrinler, alışveriş merkezleri, dergiler, markalar, reklamlar, diziler, TV programları... hepsinin üstünde iki kalp, renk kırmızıysa Caymaz'ın dizeleri daha bir işliyor insanın ruhuna.
Tek kalmaktan korkmayanlara sözüm yok, -ki ben de onlardan biriyim. Ama işte azıcık burnunuz sızlıyor ve bu "heteroseksüel sevgili bocalamasından" geriliyorsanız, pekala Yaz Tarifesi'ndeki dizeler can simidi olabilir.
"ah sevgilim bu şiiri içimden yazıyorum sana
içim öyle yeni ki
sevgilim vapurlara biniyorum yokluğunda
vapurlar elleri yüreğinde çocuktur
sevgilim çocuklar çok büyük
hatta daha büyüktür küçük çocuklar..."
"Ustalara", en çok da Tomris Uyar'a...
Şiiri seven, şairleri seven Caymaz, sevdiği şairlere duyduğu "hürmeti" dizelerini onlarla "yücelterek" ödemiş.
"Bir Paket Gül Lokumuyla Van'a Gitmek"te Özdemir Asaf'a, yazının girişinde de dizelerini çaldığımız "Yola Çıkarken"de Cemal Süreya'ya, "Çünkü Aşk"ta Behçet Necatigil'e selamlarını göndermiş.
Ama Caymaz kitabını "Bayağılıklar, yoksulluklar, kırımlar her an gözümün önündeyken oyalayıcı bir şey yazmaktansa kopkoyu bir karamsarlığı yeğlerim" demiş, Türkiye edebiyatına güneş gibi doğmuş Tomris Uyar'ın "Gündökümleri"nden bir alıntıyla açarak, bize "en çok" kime gönlünün kaydığını da işaretlemiş.
Ve Uyar'ın dizelerinden hareketle "Yaz Tarifeleri"ni "Çocuklarca seçilenler; unutmayanlar, ananlar, sızlanmayanlar; dünyaya ve sevdiklerine kaptırdıkları şeylerin çetelesini tutmayanlar, hep kazançlı, hep borçlu çıkanlar son hesaplaşmada... başka türlü davranmayacakları için o türlü davrananlar, inançlarını bedenlerine böylesine sindirenler, evlerine sığınabilir arkadaşlar"a ithaf etmiş.
Şehirlerden geçen şiir seferleri
66 sayfadan, 2004-2008 tarihleri arasında yazılmış ve İçinde bol bol İstanbul (özellikle de Tophane ve Cihangir), Van, Bitlis, Eskişehir geçen 24 şiirden ve Tren Bileti ve Vapur Bileti adlı iki bölümden oluşan Onur Caymaz'ın "Yaz Tarifesi" aşıklardan çok aşka yazılmış şiirlerden oluşuyor.
Eviniz soğuk, kalbiniz boş, kadehiniz doluysa... ve eski resimler, okunmuş mektuplarınız da varsa... TV'yi açmak yerine tercih edilebilecek şiirleri var Caymaz'ın. Yedi liralık ederiyle de "tarifeye" uygun. Bu nedenle "öncelikle" kendinize, ama sevgiliniz var ve ille de hediye almanız gerekecekse Caymaz'ın şiirleri sevgililer günü histerisinde en tercih edilebilir hediye/lerden biri...
Onur Caymaz kimdir?
1977 doğdu. Daha çok öykü ve şiirleriyle tanınan Caymaz, "Hayalperistanbul" adlı uzun öyküsüyle 1999 Gençlik Kitabevi Öykü Ödülü'nü, Kâh ve Rengi dosyasıyla 2000 Orhon Murat Arıburnu Şiir Ödülü'nü, "Nokta" adlı öyküsüyle 2002 Haldun Taner Öykü Ödülü ikinciliğini, Bak Hâlâ Çok Güzelsin" ile 2005 Behçet Aysan Şiir Ödülü'nü ve Sanki Yarın Nisan ile 2006 Naim Tirali Öykü Ödülü'nü aldı.
1995 yılından beri Adam Sanat, E, Kaçak Yayın, Varlık, Radikal Kitap, Radikal, Cumhuriyet Kitap gibi çeşitli gazete ve dergilerde deneme ve makaleler yayımlamakta.
Diğer kitapları: Toplu Öyküler (Gençlik Kitabevi, 1999); Kâh ve Rengi (şiir, Hera, 2000); Ezilmiş Leylâklar Kitabı (öykü, Doğan, 2003); Bak Hâlâ Çok Güzelsin (şiir, Doğan, 2004); Seni Hatırlatan Yıldızlar (roman, Doğan, 2004); Sanki Yarın Nisan (öykü, Doğan, 2005); Kalbin ve Tenin Bütün İstekleri (öykü, Sel, 2008).(BÇ)