İmece Kadın Dayanışma Kooperatifi, 2001 yılından beri Esenyurt'ta faaliyet gösteriyor. Gönüllü Selma Özkan "Neden Esenyurt?" sorusuna "Fark ettik ki kadın dernekleri, örgütleri hep kentin merkezinde çalışıyorlar. Esentyurt varoş. Oradaki kadınların sorun alanlarına uzak kaldıkça kendi sorunlarımızı da çözemeyiz diye düşündük" diye cevap veriyor.
"Esenyurt'taki kadın" ile "Taksim'deki kadın"ın sorunlarının nasıl farklılık gösterdiğine dair Özkan "Esenyurt'taki kadın da şiddet gibi her kadının yaşadığı sorunları yaşıyor ama sorunlarının odağında yoksulluk var. Oradaki kadınlar 90'larla göç etmiş ve kente ayak uyduramamış kadınlar" diyor.
İmeceli kadınlar emek eksenli üretim çevresinde çeşitli projelere imza atmış. Özkan'ın özellikle dikkat çektiği nokta "'Örgütlenin' gibi yukardan bir söylem yerine somut dertlerde yan yana çalışmayı tercih ediyoruz" oluyor.
Özkan bugüne kadar yürüttükleri faaliyetlerden şöyle örnek veriyor:
- Ev eksenli çalışan kadınlara: Fabrikalardan iş alıp evde parça başı çalışanlara vermek, böylece amaçlanan kadının kendi emeğini görünür kılması.
- Temizlik işçisi kadınlara: Temizliğe giden kadınların "işçi" tanımlamasına girmeleri, sigortadan yaralanmaları, sektörün standartlarının yükselmesini sağlamak için alan çalışmaları yapmak.
- Eğitim almak isteyen kadınlara: İlkokulu bitirmiş ancak eğitime devam edememiş kadınların dışarıdan ortaokul diplomasını almak için çalışmalar yürütmek.
- Meslek edindirme kursları: 80-100 kadına konfeksiyon eğitimi vererek meslek edinmelerini sağlamak.
Kendi ayakları üzerinde durmak için
Kadınlar çalışırlarken haklarını da öğreniyorlar. Ayrıca kendi kurdukları kadın meclislerinde yine kendi kararlarını kendileri veriyorlar. Ancak Özkan, bir kadın örgütü olarak ayakta kalmanın ve faaliyet yürütmenin ekonomik açıdan ne kadar zor olduğunu söylüyor ve ekliyor:
"'Hayat okulu' projesinde kadınlar okulları dışardan bitirirken onlara eğitim verecek öğretmen bulamıyoruz, daha fazla çalışmak, kadınlarla daha çok dayanışmak istiyoruz ancak gücümüzün yetmediği yerler oluyor."
İmeceli kadınlar işte bu ekonomik zorlukları aşmak için geçen haziran ayında "Alternative" isimli kafe-bar-restoranı açtılar. Kafe'de ev yemeklerinden zeytinyağlılara, atıştırmalıklara, çorbalara kadar zengin bir menü var.
İstiklal Caddesi'ne bakan manzarasıyla kafede gündüzleri arkadaşlarla sohbet etmenin,tavla ya da satranç oynamanın, tek başına kahve yudumlayarak kitap okumanın yanı sıra akşamları iş çıkışı buluşmaları ya da hafta sonları 80'lerden Ajda Pekkan şarkılarını keman ve gitar eşliğinde canlı dinlemek mümkün.
Fiyatlar da uygun. Ayhan Işık Sokak'ta, Sıla Kafe'nin üst katındaki Altenative'de iki yerli içki, mezeler ve sıcak yemekten oluşan fiks menü 25 YTL.
Özel toplantılar ya da cumartesi akşamları rezervasyon için 0212 251 31 30 numaralı telefondan ulaşılabilir. (EZÖ)