Dört yıldır sağlık sorunu yaşayan ve yüzde 99 Sürekli Engelli Raporu olan belgesel sinemacı Çayan Demirel malulen emeklilik hakkını talep ediyor. Bu kapsamda Demirel'in malulen emeklilik hakkıyla ilgili duruşma 27 Şubat'ta görülecek.
TIKLAYIN - Çayan Demirel Hediye Değil, Haklarını İstiyor
Çayan Demirel ayrıca, Ertuğrul Mavioğlu'yla birlikte yönettikleri "Bakur" filmi nedeniyle terör propagandası yapmakla suçlanmıştı. 18 Temmuz 2019'da sonuçlanan davada ikisine de üst sınırdan, 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Demirel bir yandan istinaf mahkemesine yapılan itirazın sonucunu beklerken, bir yandan da mahkemede haklarını talep ediyor.
Demirel'in kalbi, 18 Mart 2015'te "Bakur"un montajının tamamlanmasından bir gün sonra birden durdu ve on beş dakika boyunca çalışmadı. Hastaneden çıktığında ise "Yüzde 99 Engelli Raporu" sahibiydi. Bu rapor, Demirel'in görme, konuşma, hareket etme ve kişisel ihtiyaçlarını tek başına sürdürme becerilerinin gördüğü zararı ortaya koyuyor.
"Türkiye'de engelli yakınlarına ağır bir bürokrasi reva görülüyor."
Çayan Demirel'in arkadaşları da "Emeklilik Çayan'ın Hakkı" diyerek bir çağrıda bulundu:
"Çektiği film nedeniyle yargılanırken özel durumu mahkeme heyeti tarafından dikkate alınmadığı gibi, Çayan Demirel bu ülkenin engelli bir yurttaşı olarak da haklarından faydalanamıyor. Malulen emeklilik hakkı için yakınlarının SGK'ya yaptıkları başvuru dolayısıyla İstanbul Bölge Sağlık Kurulu maluliyet tespitini yaptı. Yüzde 99 Engelli Raporu'na rağmen, üstelik kendisini bizzat görmeden hazırlanan raporda "çalışma gücünün en az yüzde 60'ını kaybettiği" ama "yardıma muhtaç olmadığı" yazıyordu. Mevzuata göre on yıllık sigorta geçmişi bulunmadığı için "başkasının yardımına muhtaç" şartı aranıyor. Bir üst kurula itiraz yapıldı, fakat itiraz da 27 Aralık 2017'de oybirliğiyle reddedildi.
Aile, engelli yurttaşlara dayatılan bu muameleye tepki olarak dava açtı. Bu kez Adli Tıp Kurumu'ndan rapor almaları gerekiyordu. Uğraştılar, onu da aldılar. Adli Tıp Kurumu "sürekli bakıma muhtaç" tespitinde bulundu, ama bu da yetmiyordu. Mahkeme bu kez de raporlardaki "uyumsuzluk" nedeniyle dosyayı Adli Tıp Kurumu Üst Kurulu'na sevk etti, yeni bir rapor bekleniyor. Türkiye'de engelliler, en büyük engeli sağlık haklarına erişirken yaşıyor; yakınlarına ağır bir bürokrasi reva görülüyor."
Çayan Demirel Arkadaşları, 27 Şubat Perşembe günü, saat 10'da, Çağlayan Adalet Sarayı, 36. İş Mahkemesi'nde görülecek olan malulen emeklilik hakkıyla ilgili duruşma için 9.30'da buluşma çağrısı yaptı. (AÖ)